Aanbod opleiding reanimatie voor alle Ninoofse scholen

    27 april 2023

    NINOVE – De gemeenteraad keurde maandag 24 april het voorstel van Ilse Malfroot (Forza Ninove) goed om de leerlingen levensreddende handelingen aan te leren.

    Het raadslid verwees naar de Haaltertse basisscholen, waar kinderen leerden hoe ze de eerste hulp kunnen bieden als iemand onwel wordt en misschien wel aan hartfalen lijdt. “Ze krijgen daarvoor een pakket vaardigheden van ‘Project Reanimatie op School’. Sinds Haaltert dit project startte, stapten heel wat andere basisscholen in.”

    Ook de stedelijke basisschool Windekind in Denderwindeke organiseerde in de 3de graad een gelijkaardige opleiding.

    Jongeren

    “In de basisscholen gaat het vooral om basiskennis; in het secundair leren de jongeren hoe ze iemand echt kunnen reanimeren. Volgens experts leren ervaringen uit het buitenland, dat bij een hartfalen de kans op overleven groter is, wanneer jongeren in de buurt zijn, die weten wat ze moeten doen. Zo’n reanimatiecursus op alle scholen is meer dan welkom en heel belangrijk. Kinderen gaan naar een sportclub waar een AED-toestel hangt, ze gaan op bezoek bij hun grootouders. Het kan altijd gebeuren, dat iemand onwel wordt. “

    Voorstel

    Daarom stelde Malfroot voor om minstens in de stedelijke Ninoofse basisscholen op korte termijn deze opleiding aan te bieden. In tweede instantie zou dit ook moeten mogelijk zijn in alle Ninoofse basis- en secundaire scholen.

    Zowel schepen voor onderwijs Joost Arents (Onafh.) als burgemeester Tania De Jonge (Open Vld) vond dit een zeer waardevol voorstel met een grote toegevoegde waarde. Een goede basisopleiding en voldoende opfrissingscursussen zijn broodnodig.

    De gemeenteraad ging unaniem akkoord met dit voorstel, dat nu in de praktijk moet worden uitgewerkt.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons