Ambtenaren verkochten honderden valse documenten

    02 december 2021

    ANDERLECHT/NINOVE – Volgens het parket van Brussel zouden vier ambtenaren van de gemeente Anderlecht de afgelopen jaren honderden valse documenten hebben verkocht. Er is ook een duidelijke link met een Ninoofse stadsambtenaar.

    Na een intern onderzoek deed de gemeente Anderlecht in januari 2020 een aangifte tegen vier ambtenaren. Volgens de nieuwssite van de VRT zouden zij een handel hebben opgezet in valse rijbewijzen en ook in documenten (de zogenaamde 19bis-bijlage), waarmee buitenlandse werknemers een verblijfsvergunning kunnen krijgen.

    Van de vier betrokken ambtenaren zijn twee onder voorwaarden vrij. Zij zouden per jaar en gedurende 3 jaar ongeveer 1.900 vergunningen voor buitenlandse werknemers hebben vervalst. Per document zouden ze daarvoor tussen de € 1.200 en € 1.800 hebben gekregen.

    Er is ook een burger opgepakt en aangehouden.

    Ninove

    De andere twee ambtenaren zijn aangehouden in het onderzoek naar de handel in valse rijbewijzen aan personen van buitenlandse afkomst. De ambtenaar ontving in ruil daarvoor contant geld.

    “Een van hen, thans ambtenaar bij de gemeente Ninove, wordt er ook van verdacht binnen de gemeente Ninove een handel in valse identiteitskaarten te hebben opgezet”, aldus het parket van Brussel.

    De onderzoeksrechter heeft die twee ambtenaren onder aanhoudingsbevel geplaatst en in verdenking gesteld van valsheid in geschrifte en het gebruik ervan, deel uit te maken van een criminele organisatie, openbare omkoping en (voor een van) het witwassen van geld.

    Gevaar

    Het parket tilt zwaar aan de feiten.

    “Elke persoon, die een valse 19bis-bijlage heeft gekregen, heeft kunnen genieten van sociale rechten, onder meer gezinshereniging, werkloosheidsuitkering en sociale uitkeringen. Gezien de geïdentificeerde hoeveelheid valse documenten zou dit tot een tekort van verscheidene miljoenen euro kunnen leiden.”

    Bovendien houdt de afgifte van valse rijbewijzen een duidelijk gevaar in voor het wegverkeer. Die personen hebben nooit een bekwaamheidsexamen afgelegd en besturen toch vrachtwagens, opleggers en andere voertuigen.

    Het parket onderzoekt nu verder wie de ontvangers waren van al die documenten en wie bij de handel is betrokken.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons