Extra gemeenteraad keurt locatie detentiehuis goed maar vraagt wel een grondig onderzoek

    29 juni 2022

    NINOVE- Vooraleer de gemeenteraadsleden aan hun zomervakantie konden beginnen, kwamen ze op dinsdag 28 juni in het stadhuis samen voor een extra gemeenteraad. Een initiatief van Guy D’haeseleer (Forza Ninove) op basis van het huishoudelijk reglement.

    Op de agenda een interpellatie van raadslid D’haeseleer over de federale plannen met akkoord van het stadsbestuur om een detentiehuis in te richten in het oude rijkswachtgebouw op de Aalstersesteenweg en een bijkomende interpellatie door raadslid Karolien De Roose (N-VA) eveneens over de locatie van het detentiehuis.

    3 rondes

    Nadat voorzitter Dirk Vanderpoorten (Open Vld) de gemeenteraadsleden een korte toelichting had gegeven over het verloop van de vergadering in drie rondes, kon het debat echt beginnen.

    De fractieleider van Forza Ninove stak van wal met de vraag wie het in zijn hoofd haalt om een detentiehuis neer te poten tegenover een school. Ook het feit dat de gemeenteraad niet betrokken werd bij dit project en dat de bevolking al helemaal geen inspraak heeft gekregen, lag hem zwaar op de maag. Verder wou hij van de burgemeester weten welke timing er gekoppeld werd aan het stappenplan alsook welke timing er voorzien is voor het afleveren van de vergunningen. Verder had hij ook de haalbaarheidsstudie willen inkijken.

    Karolien De Roose was namens N-VA tevreden met de extra gemeenteraad.

    “Wij zijn niet tegen een detentiehuis maar de randvoorwaarden zijn voor ons onaanvaardbaar. Vindt u de inplanting een ideale locatie? Waren er alternatieven? Waarom werden die niet weerhouden? Wat is het advies van de lokale politie? Wat is de impact op de lokale politie? Is het een toeval dat nogal wat blauwe burgemeesters een detentiehuis in hun gemeente installeren?”

    De meerderheidspartijen hadden de communicatie ook liever anders gezien maar staan wel achter het project. Zij zijn ervan overtuigd dat een detentiehuis een deel van de oplossing kan zijn voor het aanpakken van de straffeloosheid in ons land. Zij verwezen hierbij graag naar het succes ervan in enkele Scandinavische landen.

    Burgemeester Tanja De Jonge gaf toe dat ze onder andere door de media in snelheid werd gepakt. Ook een terugkoppeling aan de gemeenteraad had moeten gebeuren maar ze staat als burgemeester volledig achter het idee om een detentiehuis een plaats te geven.  “Jullie zijn voor een detentiehuis maar niet in Ninove.” Net als Katie Coppens (Samen) hamerde ze vervolgens op de voordelen ervan tegenover het dragen van een enkelband.

    Op het einde van de tweede ronde waarin de raadsleden hun opmerkingen kwijt konden, reageerde burgemeester Tanja De Jonge nog op de uitlating van Guy D’haeseleer dat ze op de kap van de Ninovieter wil scoren bij haar Open Vld-ministers: “Ik heb de partijtop niet nodig. Ik sta sterk genoeg in mijn schoenen.”

    In de afsluitende ronde kregen Guy D’haeseleer en Karolien De Roose het woord. Zij vonden dat ze geen antwoorden hadden gekregen op hun vragen en waren benieuwd naar het stemgedrag van de meerderheidspartijen.

     

    Stemming over drie moties

    De motie van Forza Ninove en N-VA met de vraag aan het schepencollege om alle nodige initiatieven te nemen om te vermijden dat er een detentiehuis komt in de oude rijkswachtkazerne aan de Aalstersesteenweg, werd door de gemeenteraad niet aanvaard.

    De motie van de fractieleiders van de meerderheid met de vraag aan het stadsbestuur om de voorgestelde locatie voor het detentiehuis grondig te onderzoeken daarbij rekening houdend met de adviezen van de stadsdiensten, de politie, de brandweer, de bewoners en de vertegenwoordigers van de scholen in de buurt, werd wel aanvaard.

    Afscheid Lieven Meert

    Tot slot van deze extra gemeenteraad werd afscheid genomen van Lieven Meert (Samen). Vrij onverwachts had de voormalig schepen en OCMW-voorzitter om persoonlijke en politieke redenen op het einde van de vorige gemeenteraad zijn ontslag als gemeenteraadslid aangekondigd.

    Na het afscheidswoord van de fractieleiders en de burgemeester kreeg hij het laatste woord van zijn laatste gemeenteraad.

    “Tijdens een vakantie in Zuid-Frankrijk schreef ik als 25-jarige mijn politieke principes neer. Dit klinkt wollig maar 16 jaar later durf ik zeggen dat mijn voornemens grotendeels uitgekomen zijn. Ik heb niet alles kunnen doen maar ik heb wel geluisterd en geprobeerd om een middenweg te vinden. Dank aan de Ninovieters om mijn bolleken te kleuren, dank aan vrienden en familie. Mijn wens: onze vriendschappen onderhouden en discussiëren hoe we de wereld en Ninove kunnen verbeteren.”

    HVO

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons