Kauwennest veroorzaakt schouwbrand

    04 april 2021

    MEERBEKE – Een nest van kauwen was zondagvoormiddag 04 april de oorzaak van een schouwbrand in de Sint-Pietersstraat.

    De brandweer van de zone Zuid-Oost kreeg zondagvoormiddag rond 10.15 uur een oproep.

    Met de kille dagen in het vooruitzicht had een bewoner van de Sint-Pietersstraat de kachel aangestoken. Vrij snel ontstond een schouwbrand. De oorzaak bleek een kauwennest in de schouw.

    De brandweer trok de kachel weg, verwijderde de smeulende as en het nest. Er raakte niemand gewond of bevangen.

    De lokale politie leidde het verkeer om, aangezien de lange smalle Sint-Pietersstraat tijdens de interventie van de brandweer was afgesloten.

    Kauwen

    Aan het begin van het broedseizoen denken sommige holenbroeders zoals kauwen, dat een schoorsteen een goede plek is om een nest in te maken. Ze behoren tot de kraaiachtigen en zijn sociale vogels, die graag in elkaars buurt wonen en heel veel communiceren. Een voltallige kolonie heeft heel wat holtes nodig en liefst op een korte afstand bij elkaar. Die vinden ze in schouwen in de buurt.

    Kauwennesten van twee meter dik zijn geen uitzondering. De vogels gebruiken nogal veel en divers nestmateriaal: takken, stof, plastiek en ander afval. Al dit materiaal verhindert de luchtventilatie van de schouw. Een verstopte schouw verhoogt al snel het risico op schouwbrand.

    Sluit daarom tijdig de rookgaten af met een stevige gaasdraad of een metalen roostertje met mazen van maximum drie centimeter diameter. Doe dit ruim voor het broedseizoen, begin maart. Laat je schouw regelmatig reinigen door een professionele schoorsteenveger. Deze kan eventueel ook het roostertje plaatsen. Zonder dit roostertje mag je jaarlijks op een nieuwe nest rekenen.

    MLI

    Een roostertje verhindert, dat kauwen nestelen in de schouw.

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons