• Discussie? Graag, maar niet anoniem en blijf respectvol.

  Afbouwplan fase 2: dit kan terug vanaf 18 mei

  13 mei 2020

  ALGEMEEN – De nationale veiligheidsraad besliste over een nieuwe fase in de afbouwstrategie vanaf 18 mei. Het gaat vooral over de scholen, musea en culturele bezienswaardigheden, contactberoepen, dierenparken, sporttrainingen, huwelijken en begrafenissen.

  We zetten de belangrijkste elementen van fase 2 op een rijtje

  • In het basis- en secundair onderwijs kunnen de lessen onder strikte organisatorische voorwaarden heropstarten. De kleuterscholen blijven gesloten. Het hoger onderwijs heeft het einde van het academiejaar al georganiseerd.
  • Musea en culturele bezienswaardigheden (historische gebouwen en monumenten, kastelen, citadellen) kunnen weer open, mits een online of telefonisch ticketingsysteem. Ze moeten maatregelen nemen om drukte te vermijden. Bibliotheken blijven open onder dezelfde voorwaarden als nu.
  • Contactberoepen zoals kappers kunnen hernemen onder bepaalde voorwaarden. Ze moeten werken na afspraak, een mondmasker of mondneusbescherming dragen (personeel en klanten) en de veiligheidsafstand tussen de klanten respecteren.
  • De lokale overheid mag opnieuw markten toelaten van maximaal 50 kramen. Er moet een circulatieplan zijn met respect voor de veiligheidsafstand. De marktkramers en hun personeel moeten een mondmasker of mondneusbescherming dragen; dat is ook sterk aanbevolen aan de klanten.
  • Trekpleisters in de natuur, zoals dierenparken, mogen open mits een online of telefonisch ticketingsysteem om de toegang voor het publiek te beperken. Ze moeten een circulatieplan opstellen. De cafetaria’s en restaurants blijven gesloten, net als attracties en speeltuinen.
  • Reguliere sporttrainingen en -lessen in de buitenlucht en in clubverband kunnen opnieuw als ze de veiligheidsafstand respecteren en er een coach aanwezig is. De groepen mogen niet groter zijn dan 20 personen en sportclubs mogen alleen heropenen als ze alle maatregelen hebben genomen om de veiligheid van de sporters te waarborgen.
  • Bij huwelijken en begrafenissen zal het mogelijk zijn om maximum van 30 personen te ontvangen met respect voor de veiligheidsafstand. Een receptie na de plechtigheid kan niet.

  De volgende stap in het afbouwplan zal niet vóór 8 juni plaatsvinden. Het is de bedoeling om mensen gespreid in de tijd enzo veilig mogelijk hun gewoontes weer te laten opnemen.

  De hervatting van alles van sport en cultuur evenals van de toeristische activiteiten, de heropening van restaurants, terrassen en cafés volgt later. Dat geldt ook voor de uitbreiding van de sociale contacten, zomerstages en jeugdkampen, erediensten, manifestaties en evenementen van diverse omvang.

  Alle culturele, sportieve, toeristische en recreatieve evenementen blijven verboden tot en met 30 juni.

  Info: Crisiscentrum.

  MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons