Als iedereen veegt voor eigen deur…

    10 november 2023

    NINOVE – Na een overleg over sluikstort en zwerfvuil, doet burgemeester Tania De Jonge (Open Vld) een oproep: “veeg voor je eigen deur.” Ze meldt ook, dat de sluikstorter van de Brakelsesteenweg inmiddels is gekend en hij een factuur in de bus kreeg.

    In een bericht op haar FB-pagina richt de burgemeester zich tot alle Ninovieters. “Het gebeurt niet vaak, dat ik het resultaat van overlegmomenten deel. Maar gisterenavond (nvdr: 8 november) hadden we een overleg tot 22.45 uur met alle partners, die elke dag bezig zijn met de grootste bron van ergernis: sluikstort en zwerfvuil. Onze Ninoofse zwerfvuiljagers, onze Ninove Nette Stad, onze dienst leefmilieu, onze dienst integrale veiligheid, onze wijkagenten en ook de ILvA waren aanwezig.”

    Respect

    Het was blijkbaar een goed overleg, zo hoorden we na afloop ook bij de Ninoofse zwerfvuiljagers.

    “Een goed overleg, maar eentje dat blijft nazinderen en waar vooral het gebrek aan respect heel sterk tot uiting kwam”, vervolgt Tania De Jonge haar bericht. “Een duim volstaat niet meer om deze partners te bedanken voor hun ongeziene inzet; ze verdienen respect door zelf actie te ondernemen. Men zegt heel vaak ‘veeg voor je eigen deur’ en dat is eigenlijk de essentie.”

    Ze geeft een voorbeeld van wat ze daarmee bedoelt: “Als ik in de ochtend heel vroeg vertrek naar het werk, zie ik in Outer aan het dorpsplein een dame haar voetpad vegen, vaak ook dat van haar buren. Elke keer kijk ik met bewondering naar die dame omdat ze dit zonder aarzelen doet, omdat ze het netjes wil voor haar deur.”

    Zij doet daarbij een warme oproep “om die zorgplicht te vervullen, ook al staat het in het politiereglement, zodat al die partners eens een duim naar jullie kunnen opsteken. Doe dit niet voor mij of het bestuur, wel voor al die partners, die elke dag opnieuw wakker liggen van de netheid in onze stad en onze mooie dorpen.”

    Als iedereen voor eigen deur veegt, ligt daarom nog niet de hele straat proper, maar het zou toch al een verschil maken.

    Sluikstort

    Natuurlijk hebben door de wol geverfde sluikstorters en zwerfvuileriken daar geen boodschap aan. Hier kan alleen nog handhaving enig soelaas brengen.

    Zoals dat het geval is voor de grote hoeveelheid sluikstort, recent langs de Brakelsesteenweg. Een bewoner dumpte dinsdagavond 10 oktober rond 19.30 uur allerlei huisraad en spullen tegen de huisgevel. De stapel groeide de dag nadien nog aan, ook met afval.

    De politie was woensdag 11 oktober ter plaatse gegaan en had de sluikstorter aangemaand om het vuil binnen een bepaalde tijdspanne op te ruimen. Dit gebeurde niet, waardoor een proces-verbaal is opgemaakt. De man kent ondertussen het prijskaartje van zijn onwil.

    “De identiteit van de sluikstorter is bekend”, meldt de burgemeester. “Hij heeft een factuur van € 716,32 ontvangen voor de opkuis door de technische dienst. Er volgt nog een boete, die tussen de € 120 en de € 350 zal liggen. Binnenkort zal de maximumboete ook verhoogd worden naar € 500. Hiermee weten de sluikstorters waaraan ze zich kunnen aan verwachten.”

    Nu enkel nog zorgen, dat de sluikstorter ook effectief de boete betaalt.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons