ASZ Hartcentrum implanteert in primeur twee hartkleppen via de lies

    03 februari 2022

    AALST – Het Hartcentrum van het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis (ASZ) behandelde de eerste twee patiënten succesvol met TricValve ™ CAVI (Caval valve implantation).

    Het Hartcentrum behandelt steeds meer afwijkingen van de hartklep via de lies. De meest toegepaste techniek is de vervanging van de aortaklep met een bioprothese langs de liesslagader (TAVI).

    Hartklep

    Deze techniek is nu ook toegepast bij de behandeling van andere hartklepafwijkingen.

    De tricuspidalisklep is één van de vier hartkleppen. Patiënten met een ernstig lek van deze klep ontwikkelen op termijn hartfalen. Dat leidt tot kortademigheid, een verminderd inspanningsvermogen en een verhoogde kans op overlijden. Een heelkundige vervanging van de tricuspidalisklep is echter niet zonder risico.

    Dokter Michael Rosseel (medisch diensthoofd Cardiologie): “Sinds een kleine twee jaar tracht onze dienst deze patiënten eerst te behandelen door een of meerdere clips te plaatsen ter hoogte van de klepblaadjes om de lekkage te verminderen. In sommige gevallen is die procedure echter niet mogelijk.”

    Om deze patiënten te behandelen, biedt het Hartcentrum nu de techniek van CAVI (Caval valve implantation) aan.

    Lies

    “Bij deze methode implanteren wij twee kleppen via de lies: bioprotheses, die zichzelf ontplooien ter hoogte van de twee ingangen van de rechterharthelft. Dit leidt tot een betere controle van het hartfalen. Daardoor kunnen de patiënten terug beter ademhalen, hebben ze een groter inspanningsvermogen en houden ze minder vocht op. Deze nieuwe techniek wordt internationaal slechts in enkele centra uitgevoerd en wereldwijd zijn nog maar weinig patiënten behandeld op deze manier.”

    De CAVI-procedure met de TricValve ™ kleppen is vorige week in de Benelux voor het eerst uitgevoerd in het ASZ Hartcentrum bij twee patiënten. Het medisch team bestond uit dr. Liesbeth Rosseel, dr. Hadewich Hermans, dr. Pieterjan Tuybens en dr. Michaël Rosseel.

    De patiënten hebben enkele dagen later het ziekenhuis in goede algemene conditie kunnen verlaten.

    Info: ASZ Hartcentrum.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons