Camera moet sluikstorten in dorpskern ontraden

    24 maart 2021

    MEERBEKE – De sluikstorten in de omgeving van het Gemeenteplein blijven maar opduiken en dreigen helaas stilaan tot het ‘normale’ uitzicht van de dorpskern te horen. Een mobiele camera zou daar moeten soelaas brengen.

    Via het Buurtinformatienetwerk (BIN) meldden omwonenden vorige week andermaal sluikstorten in de dorpskom: op de hoek van de Nieuwstraat met de Sint-Berlindisstraat en rond de kledingcontainers op het Gemeenteplein. Dat is geen unicum, ook niet voor Meerbeke, maar er lijkt blijkbaar geen oplossing voor te bestaan.

    Verloedering

    Danny D’Hauwer, een van de omwonenden, stuurde daarover een bericht aan de burgemeester.

    “De ‘verloedering’ van onze mooie Meerbeekse dorpskern stuit me al geruime tijd tegen de borst. Zowel op het Gemeenteplein als in de Nieuwstraat zelf waan ik mij soms in de achterbuurt van een grootstad. Voor alle duidelijkheid: ik heb geen politieke kleur en ik heb geen probleem met diversiteit of multiculturaliteit. In onze maatschappij moeten we samenleven met respect voor elkaar.”

    Het lijkt Danny dan ook logisch dat burgers zich als dusdanig gedragen. “Desgevallend worden ze ook niet enkel op hun rechten, maar best ook wel eens op hun plichten gewezen. De overheid en de politie moeten daarvoor de noodzakelijke maatregelen nemen. De bevoegde diensten halen systematisch en planmatig het vuilnis op, de openingsuren van het containerpark zijn gekend; ik vermoed dat Sermant zelfs vuilbakken verkoopt. Waarom laat een maatschappij dan toe, dat een select gezelschap van burgers onze dorpskern gaat gebruiken als een openbare stortplaats?”

    Dorpskern

    Wandelen is één van de weinige privileges in corona-tijden. “Mogen we als brave burger dan niet verwachten dit te kunnen doen in een propere dorpskern, waar het goed vertoeven is voor iedereen? Tijdens de zoveelste wandeling moet ik dan voor de zoveelste keer opnieuw uitwijken voor badkuipen, matrassen, valiezen, open vuilzakken. Dan denkt een duiveltje in mijn hoofd soms ‘ik ben het beu, ik los het zelf op’. Ik wil me echter niet verlagen tot zulke gedachten, maar verwacht en eis dat de bevoegde diensten hier concreet werk van maken.”

    Dit lijkt hem een godsgeschenk voor gemotiveerde politici om een steentje te verleggen in de oceaan. “Ik vermoed en verwacht, dat hiervoor wel al de nodige initiatieven zijn genomen. Maar deze vertalen zich in geen geval in zichtbare oplossingen. Het zou leuk zijn mocht ieder vanuit zijn positie (burger, politie, overheid) het nodige blijven doen om het samenleven zo aangenaam mogelijk te maken en zijn/haar verantwoordelijkheid te nemen. Ik ben geneigd te denken, dat dit probleem zich bovendien niet beperkt tot de Meerbeekse dorpskern.”

    Camera

    Burgemeester Tania De Jonge (Open VLD): “Het klopt, dat er opnieuw een enorme toename is van het sluikstorten; niet alleen in Meerbeke, ook in de andere dorpen. Het is vaak dweilen met de kraan open. Onze dienst Ninove Nette Stad tracht bij elke melding snel over te gaan tot opruiming. We staan ook nauw in contact met onze zwerfvuiljagers om dit aan te pakken.”

    Naar aanleiding van een aantal mails, die ze over deze problematiek ontving, overlegde ze met de dienst integrale veiligheid. “We zullen onze mobiele camera inzetten in Meerbeke. Ik kan me echter moeilijk voorstellen, dat sluikstorten – vooral van meubelstukken – bijna ongezien kan gebeuren. Mensen, die getuige zijn van sluikstorten, zouden dit moeten melden. Dan kunnen we ook ingrijpen en de daders verbaliseren. We houden jullie alvast op de hoogte van de resultaten van de camerabewaking.”

    BIN

    De burgemeester benadrukt nog eens het doel en het belang van een BIN.

    • Verhogen van het veiligheidsgevoel.
    • Versterken van de sociale samenhang.
    • Criminaliteitspreventie en verminderen van criminaliteit.
    • Aanmoedigen van veiligheidsmaatregelen.
    • Initiatief nemen m.b.t. de veiligheidsproblematiek.
    • Vergroten van de aangiftebereidheid om bepaalde feiten aan te geven.
    • Verbeteren van de communicatie tussen de politie en de burgers.
    • Rapporteren van overlast of ongeoorloofde activiteiten in de buurt (bv. drughandel).

    Inmiddels is de rotzooi in Meerbeke opgeruimd… om plaats te maken voor nieuw vuil.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons