Energietechnologiebedrijf ABEE plant productie-eenheid in Roemenië

    27 juni 2023

    NINOVE – Het bedrijf Avesta Battery & Energy Engineering (ABEE) maakte dinsdag 27 juni zijn Romvolt-project bekend: de bouw van een Roemeense fabriek voor de productie van batterijen voor elektrische wagens.

    ABEE is een gespecialiseerd bedrijf op het gebied van batterij- en energietechnologieën voor automobieltoepassingen en hernieuwbare energie. Het is in januari 2019 opgestart en verhuisde sinds kort van de Solvay campus in Nederoverheembeek naar het bedrijventerrein Doorn Noord.

    Romvolt

    In november 2022 maakte ABEE zijn intentie kenbaar aan de Roemeense regering om daar het Europees project Romvolt te realiseren. Dinsdag 27 juni gaf het bedrijf hierover tekst en uitleg op het Oud Stadhuis en nadien in de vestiging van ABEE zelf op Doorn Noord.

    Het bedrijf wil in het Roemeense Gala lithium-ionbatterijcellen produceren, met een totale productiecapaciteit van 22 GWh, goed voor een investering van € 1,4 miljard. De celproductie is cruciaal voor de Europese Unie vanwege de huidige marktsituatie, waarin China de levering van Li-ion-cellen domineert. Meer productiecapaciteit is in de toekomst nodig om aan de toenemende Europese vraag te voldoen.

    Romvolt zal vooral batterijcellen leveren aan de auto-industrie, waarvan in Roemenië Renault/Dacia en Ford zijn gevestigd. Maar het kijkt ook naar de stationaire markt, aangezien opslag nodig is voor de overstap naar hernieuwbare energie.

    Europa

    Dit project is het grootste sinds lang tussen Roemenië en België”, aldus de Roemeense minister voor economie Stefan Radu Oprea. “Dit project sluit aan bij de visie van de Roemeense overheid om het land te integreren in de productieketen van batterijen op Europees niveau.” Het wil van Roemenië een bevoorradingsbron van cellen maken voor de duurzame productie en het gebruik van batterijen in heel Europa.

    Voor premier De Croo speelt ABEE hierin een cruciale rol. “Dit project zal een impact hebben op heel Europa, ook op andere vlakken in het zoeken naar nieuwe energievormen. Het zal Europa in staat stellen om de Chinese invloed op dit gebied af te houden.”

    Onder de aanwezigen waren dinsdagvoormiddag de Belgische premier Alexander De Croo, de directeur-generaal van de interne markt Joaquim Nunes De Almeida, de minister van economie van Roemenië Stefan Radu Oprea, de voormalige minister van economie van Roemenië Florin Spataru en de burgemeester van het district Gala Ionut Florin Pucheanu. Het stadsbestuur van Ninove was vertegenwoordigd door burgemeester Tania De Jonge en de schepenen Alain Triest, Henri Evenepoel en Joost Arents.

    Info: ABEE.

    MLI – Foto’s Giovanni Neckebroeck

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons