ILvA kweekt hennep op Doorn Noord

    22 juni 2023

    NINOVE – De Intercommunale Land van Aalst (ILvA) kreeg de toelating om op het braakliggend terrein van het nieuw geplande recyclagepark hennep te telen voor isolatiedoeleinden.

    De ILvA plant de ontwikkeling van een nieuw recyclagepark op het SOLVA-bedrijventerrein Doorn Noord. De bouwwerken starten ten vroegste volgende herfst. Het Ninoofse stadsbestuur heeft de intercommunale de toestemming gegeven om op het braakliggend terrein ondertussen hennep te telen voor isolatiedoeleinden. Begin juni is de hennep ingezaaid door EXIE, een bedrijf uit Herzele dat gespecialiseerd is in duurzaam isolatiemateriaal.

    Hennep

    Het kweken van hennep heeft heel wat ecologische voordelen. Het groeit op zowat elk type grond en heeft weinig bemesting en geen pesticiden nodig. De plant is een goede bodemzuiveraar en kan 22 ton CO2 per hectare absorberen. Hennep groeit erg snel: het inzaaien gebeurt in de lente en het oogsten van de volwassen planten kan al na de zomer. EXIE oogst de hennep en verwerkt dit tot een 100 % natuurlijk isolatiemateriaal voor de bouw.

    Met dit type hennep kan je geen drugs aanmaken. Er is dus geen enkel risico, dat dit project voor overlast zou zorgen.

    Circulair

    Het terrein, waarop het nieuwe recyclagepark komt, zou zonder dit project nog zeker een seizoen blijven braak liggen. Door hier hennep te kweken blijft het perceel niet onbenut en zal het bovendien isolatie opleveren die op een ecologische verantwoorde manier is tot stand gekomen.

    Bart Rooms (algemeen directeur ILvA): “We trachten bij ILvA verder te denken dan afvalinzameling alleen. Waar we kunnen, organiseren we onze werking duurzaam, lokaal en circulair. Niet alleen bieden we dit terrein aan, we proberen ook het gebouw op het nieuwe recyclagepark te isoleren met de hennepisolatie die hier is geteeld. Zo maken we ook deze cirkel rond.”

    Info: Intercommunale Land van Aalst.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons