Premies voor verfraaiing en verduurzaming handelspanden

  04 november 2022

  NINOVE – De stad voorziet terug premies voor handelaars, die hun pand in het kernwinkelgebied willen renoveren of energiezuiniger maken. Een voorstel om uit te breiden naar de deelgemeenten haalde geen meerderheid.

  De stad had van 2018 tot 2021 al een premiestelsel voor de renovatie van commerciële panden in het kernwinkelgebied. Het nieuwe subsidiëringsstelsel zal lopen van 1 november 2022 tot en met 31 december 2026.

  De subsidies gelden voor 3 categorieën: A-Renovatie gevel, B-Geoptimaliseerde indeling, C-Zuiniger energieverbruik. De premie komt tussen in 50 % van het factuurbedrag. De stad betaalt daarvan de helft, het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen de andere helft.

  Categorie

  Minimale investering aanvrager Totaal % subsidie

  Maximale premie

  A Renovatie gevel

  € 1.500 excl. btw

  50 %

  € 7.500 excl. btw

  B Geoptimaliseerde indeling

  € 1.500 excl. btw

  50 %

  € 5.000 excl. btw

  C Zuiniger energieverbruik

  € 1.500 excl. btw

  50 %

  € 5.000 excl. btw

   

  Uitbreiding

  Ilse Malfroot (Forza Ninove) vond het kernwinkelgebied te eng afgebakend. “Breid dat uit naar bijvoorbeeld de deelgemeenten. Hoeveel is daarvoor begroot en om hoeveel panden ging het vorige keer?”

  Anja Beeckman (Samen) had dezelfde suggestie. “Neem ook de deelgemeenten hierin op. Daar zijn ook horecazaken en detailhandel.” Ook zij wou de grootte van het budget kennen.

  “We zijn verplicht om te weken met een afgebakende handelskern”, riposteerde schepen voor lokale economie Alain Triest (Open Vld). “Wij concentreren ons op de kern van de stad om die te versterken. Nu voorzien wij € 100.000 en eerst komt, eerst maalt. Als je me extra geld op de begroting kunt vinden, wil ik die premie wel uitbreiden naar de deelgemeenten. Ik ben vragende partij. Een uitbreiding van de kern is trouwens niet gemakkelijk en heeft dan niet alleen op deze premie hier.”

  Dat de deelgemeenten niet in aanmerking konden komen, betwijfelde Ilse Malfroot. Ze legde daarom een amendement voor om de kern te herdefiniëren en de subsidie uit te breiden naar de deelgemeenten. Daarvoor kreeg ze onvoldoende steun.

  De meerderheid ging wel akkoord met het subsidiereglement zoals het voorlag; Forza Ninove onthield zich.

  Info: Subsidiereglement verfraaiing handelspanden.

  MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons