Stad verhuurt 3 vitrinekasten in Beversteeg

    31 oktober 2022

    NINOVE – Lokale handelaars en erkende verenigingen kunnen vanaf 1 december een vitrinekast huren in de Beversteeg. De oppositie had wel vragen bij dit initiatief.

    Schepen voor lokale economie Alain Triest (Open Vld) gaf tijdens de gemeenteraad van 24 oktober tekst en uitleg bij de verhuur van 3 etalagekasten: 2 aan de ingang Beverstraat en 1 aan de ingang Kaardeloodstraat.

    Categorieën

    “We willen deze verhuren aan lokale handelaars, die op deze manier hun koopwaar extra in de kijker kunnen plaatsen bij de vele passanten van de nu al druk gebruikte Beversteeg. Indien ze niet verhuurd zijn, staan ze ook ter beschikking van de stadsdiensten en verenigingen. Het huurreglement zal starten vanaf 1 december 2022. Het zijn geen naakte boxen, maar wel voorzien van infraroodverwarming, ledverlichting, stopcontacten en een technische ruimte.”

    Hij gaf ook de details van het huurreglement, telkens voor 3 maand en afhankelijk van de categorie:
    – A = huur met een commercieel doel voor een Ninoofse handelaar,
    – B = huur met een niet-commercieel doel voor erkende verenigingen zonder winstgevend karakter,
    – C = huur met een niet-commercieel doel voor de stadsdiensten,
    – D = huur met een commercieel doel door vestigingen buiten Ninove.

    De huurprijs en waarborg per etalagekast per 3 maand.

    Categorie Huur Waarborg
    A € 150 € 150
    B Gratis € 150
    C Gratis Gratis
    D € 300 € 150

     

    Veel geld

    Karolien De Roose (N-VA) heeft de Beversteeg altijd een heel duur initiatief gevonden en zette daarom nog eens alle ‘hallucinante’ getallen op een rijtje.

    “Voorlopig heeft dat steegje al € 2.162.142,91 gekost, de metalen boom nog eens € 100.000 en voor de vitrinekasten betalen de Ninovieters € 94.802,51. Die vitrines waren hip in de jaren ’80, maar zijn nu voorbijgestreefd.”

    Ze meldde ook, dat al een vitrine was verhuurd, terwijl het retributiereglement nog niet was goedgekeurd. “Hoeveel heeft die handelaar betaald en heeft die huurovereenkomst een juridische basis? Op welke criteria is deze vitrine al toegewezen? Welke criteria gelden indien meerdere verenigingen een vitrine willen huren? Hoeveel aanvragen van handelaars zijn er momenteel?”

    Rudy Corijn (Forza Ninove) had ook voorbereidend rekenwerk geleverd. “We spreken hier over 15 m². Dat zijn dan de tweede ‘boomvitrines’, van wat hout op overschot gemaakt misschien. We spreken dus over een kostprijs van meer dan € 6.000 per m². Ga trouwens eens kijken op welke wijze deze vitrines zijn aangebracht. Als ze morgen bij u thuis op die manier ramen komen steken met siliconen, erin ‘gedasjterd’, dan gaat gij die aannemer niet betalen.”

    Kwaliteit

    De schepen hield zich in zijn antwoord aan de strikte inhoud van het agendapunt: het huurreglement. Of toch niet helemaal.

    “Dat ‘straatje’ heeft inderdaad geld gekost, weliswaar voor 2 percelen. Maar zo gaat het altijd. Als je in Ninove iets doet en je werkt het summier af, hoor je dat het nergens op lijkt. Als je dan iets kwalitatief wilt realiseren, dan kost het geld en vindt men het belachelijk duur. Maar stel, dat het straatje 50 jaar zal worden gebruikt, dan spreken we over € 42.000 per jaar. Voor een doorsteek, waar we cultuur en natuur in onderbrengen en een verbinding maken tussen twee handelskernen, die zeer belangrijk zijn voor de toekomst van ons Ninoofs handelsapparaat. Wel, daar heb ik inderdaad dat geld voor over.”

    Over de verhuur van de vitrine vooraleer het reglement is goedgekeurd, zou de schepen zich informeren. Zo ook over de afwerking van de etalages zelf en nog een aantal technische opmerkingen.

    De verder lopende discussie bracht geen wezenlijke veranderingen in de standpunten, zodat het huurreglement uiteindelijk is goedgekeurd met 16 tegen 12 stemmen.

    Info: Etalagekasten Beversteeg.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons