Eerste digitale watermeter geïnstalleerd

    20 februari 2022

    NINOVE – In een pilootproject van drie Vlaamse waterbedrijven is vrijdag 18 februari de eerste digitale watermeter geïnstalleerd. Dat project bereidt de grootschalige uitrol van de digitale watermeter voor.

    Drie Vlaamse waterbedrijven – De Watergroep, FARYS en Pidpa – zijn gestart met een pilootproject, waarbij ze over heel Vlaanderen 70.000 digitale watermeters bij klanten installeren.

    Vrijdag 18 februari 2022 gebeurde de eerste installatie van zo’n digitale watermeter bij een jong gezin in Ninove. Dankzij een intensieve samenwerking met Fluvius verloopt de installatie van de digitale meter voor elektriciteit, gas en water op hetzelfde moment. Zo blijft de hinder voor klanten tot een minimum beperkt.

    Voordelen

    Een digitale watermeter kan zelf gegevens verzenden en ontvangen. De klanten moeten niet langer elk jaar hun meterstand doorgeven. Bij een verhuis of overname is de juiste meterstand op een bepaalde datum ook meteen gekend.

    Deze manier van werken is gemakkelijker maar ook duurzamer. Klanten ontvangen automatisch hun waterfactuur op basis van de werkelijke meterstand. In de toekomst biedt de digitale watermeter nog meer mogelijkheden zoals real-time inzicht in het waterverbruik en meldingen bij een abnormaal hoog verbruik.

    Samenwerking

    We moeten allemaal zuiniger, slimmer en groener omgaan met energie.

    Alexandra De Jonge (programmamanager Digitale Watermeter): “Net om die uitdagingen te trotseren, spelen de digitale watermeters een sleutelrol. De Watergroep, FARYS en Pidpa willen ze tegen 2030 introduceren in heel Vlaanderen. Om dat zo efficiënt en snel mogelijk te kunnen doen, starten we een grootschalig pilootproject in samenwerking met Fluvius. We houden een gezamenlijke planning aan; dezelfde technicus kan zowel energie- als watermeters tegelijk plaatsen. Daarnaast koppelen we de digitale watermeters – net als de gasmeters – aan de digitale elektriciteitsmeter van Fluvius om zo te communiceren met de buitenwereld.”

    De netbedrijven delen onderling op geen enkel moment de persoonlijke informatie van hun klanten, zoals verbruiksinfo of meterstanden. Alle klanten kloppen dus nog steeds aan bij hun gebruikelijke klantendiensten en aanspreekpunten.

    Plaatsing

    De plaatsing van de digitale meters gebeurt door de drie aannemers, die vandaag al de digitale energiemeters plaatsen: Unit-T, TEAPlus en 3DM. Ze nemen elk een specifieke regio voor hun rekening.

    De aannemers nemen rechtstreeks contact op met de 70.000 betrokken klanten om een afspraak te maken. Elke technicus heeft een identificatiebadge van Fluvius en een sticker met het logo van de digitale watermeter.

    Info: De Watergroep.

     

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons