Eventueel PFAS-vervuiling op zes plaatsen in Ninove

    07 april 2022

    NINOVE – De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) markeerde een aantal plaatsen, waar verder onderzoek naar PFAS-vervuiling noodzakelijk is.

    De OVAM onderzoekt op een aantal sites over heel Vlaanderen of er sprake is van PFAS-verontreiniging. Voor al die sites formuleerde het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) no regret-maatregelen. Dat zijn conservatieve adviezen uit voorzorg.

    No regret

    De maatregelen gelden op en rond alle brandweeroefenterreinen en sites van een zware industriële brand, waar PFAS-houdend blusschuim is gebruikt.

    In een zone van 100 meter rond de sites gaat dit onder meer over:
    – zelfgeteelde groenten of fruit niet of zo weinig mogelijk gebruiken, net zomin als de compost daarvan,
    – geen eieren van eigen kippen of eigen kleinvee eten,
    – geen grondwater drinken of gebruiken voor de moestuin of het zwembad,
    – niet spelen op onverharde terreinen van de site,
    – handen wassen.

    Ninove

    In Ninove duidde de OVAM zes mogelijk PFAS-sites aan: Mallaardstraat 11 (2 sites), Pamelstraat-Oost 143, Désiré De Bodtkaai 3, Fabriekstraat, Elisabethlaan 143 (La Lorraine).

    Het Buurtcomité Pamelstraat-Nederwijk reageerde al verontwaardigd omdat de stad de bewoners nog niet heeft gewaarschuwd.

    Ook Forza Ninove wil, dat de Ninoofse bevolking dringend wordt geïnformeerd omtrent de maatregelen die ze best in acht neemt. Fractieleider Guy D’haeseleer zal het stadsbestuur hierover interpelleren op de volgende gemeenteraad.

    Onderzoek

    “De stad is vorige week op de hoogte gebracht van de zones, die in code geel zijn terecht gekomen”, aldus burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) in een eerste reactie. “We hebben in september vorig jaar zowel vanuit de brandweerzone als vanuit de stad alle sites in kaart gebracht en overgemaakt aan de bevoegde overheid.”

    Eind vorige week ontvingen de stad de kaart met daarop de zes weerhouden zones.

    “Dit zijn locaties waar een lopend of gepland onderzoek is voorzien en waar tijdelijke no regret-maatregelen gelden. Dinsdag 5 april kregen we de brief van de OVAM. We hebben die begin deze week intern besproken met de dienst leefmilieu. Maandag 11 april staat het punt op de agenda van het schepencollege.”

    Momenteel onderzoekt de stad de zes zones, op basis van de verslagen van de brandweer.

    “We weten nu al, dat bijvoorbeeld bij de brand op de Mallaard geen blusschuim is gebruikt. Daardoor betwijfelen we heel sterk, dat dit code geel mag zijn. Wij gaan alle bewoners een brief bezorgen met de maatregelen.”

    Intussen heeft de OVAM een bedrijf aangesteld om een verkennend bodemonderzoek uit te voeren op de zones waar ‘vermoedelijk’ PFAS-houdend schuim is gebruikt.

    “Omdat we voor de site van de Mallaard, met gevolgen voor de Pamelstraat en de Nederwijk, heel sterke twijfels hebben, hebben we onmiddellijk de Vlaamse overheid hierover ingelicht. Een aantal zaken zijn heel duidelijk en we nemen hierin onze verantwoordelijkheid. Maar we willen evenmin onjuiste informatie bezorgen aan de bewoners.”

    Info: OVAM – PFAS.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons