GAIA: “Geef alle weidedieren beschutting tegen zon en hitte”

    07 August 2020

    ALGEMEEN – De dierenrechtenorganisatie roept minister Ben Weyts (N-VA) op om beschutting voor weidedieren algemeen te verplichten.

    Een natuurlijke beschutting of een schuilhok voor alle weidedieren is in Vlaanderen nog steeds niet verplicht. “Dat niet alle weidedieren over een schaduwplek beschikken, is een regelrechte schande”, zegt GAIA-directeur Ann De Greef. “Koeien, die de hele tijd in de vlakke zon vertoeven, kunnen heel ziek worden door hittestress en zonnebrand.”

    Indien paarden en ezels niet op stal kunnen, moeten deze sinds 2013 beschikken over een natuurlijke beschutting of een schuilhok. Dit geldt nog niet voor andere weidedieren. De organisatie roept daarom Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) op om die verplichte beschutting uit te breiden naar alle weidedieren.

    Meer dierenwelzijn

    De minister kondigde in januari 2019 nochtans aan dat hij de dierenwelzijnswet wil aanpassen. Daarvoor baseerde hij zij op een advies van de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn en een studie van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO). “Die studie toont duidelijk aan dat beschutting zorgt voor meer dierenwelzijn. Intussen zijn we bijna twee jaar verder en is er helaas nog niets veranderd. Wij roepen de minister nogmaals op om beschutting te verplichten voor alle weidedieren.”

    Info: Studie ILVOGAIA.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons