Afbraak voormalig klooster H.H. Harten is begonnen

    07 december 2022

    NINOVE – Na de afbraak van de kloostergebouwen aan de Burchtstraat, zal op die plek een park komen. De kapel en de gebouwen langs de Dender blijven behouden.

    In oktober 2021 verlieten de laatste zusters H.H. Harten hun klooster aan de Burchtstraat. De vrijgekomen gebouwen en de terreinen bieden aan het Hartencollege Onderwijslaan de ruimte voor een renovatieproject.

    De eigenlijke kloostergebouwen kwamen niet in aanmerking voor renovatie. De sloop ervan is begonnen.

    Afbraak

    Marc De Rijck (voorzitter raad van bestuur Hartencollege): “De afbraak is inderdaad al enkele dagen bezig. Binnenin is al heel veel weg en tegen eind januari zou het gebouw moeten zijn afgebroken. Nadien laten we daar een soort park aanleggen. De gevel van de kapel wordt proper gemaakt en daarna starten de werken voor de renovatie van de kapel zelf en het achterliggende gebouw langs de Dender. Maar dat alles is natuurlijk afhankelijk van de vergunningen.”

    Open ruimte

    Ivan Schalley (directeur ondersteunende diensten Hartencollege) beheert dit project en volgt het op.

    “De kapel, een bijgebouwtje tot aan de Dender en de achterliggende gebouwen blijven inderdaad behouden. Op de vrijgekomen plek na de afbraak komt een open ruimte met een open leefklas volgens de moderne visie op groene zones in de school. Voor de inrichting houden we rekening met de historiek van het klooster, waardoor we een aantal rustplekken inbouwen, zoals banken, muurtjes en afsluitingen gemaakt van de oude stenen die we recupereren van de afbraak. Het historisch concept van de zusters blijft op die manier behouden, net als de paden die de contouren volgen van de binnengangen uit het vroegere klooster.”

    De afbraak gebeurt zonder subsidie van de overheid; het Hartencollege zorgt voor interne financiering. Voor de inrichting nadien liggen de plannen klaar; de uitvoering gebeurt in de loop van 2023.

    Info: Hartencollege Secundair Onderwijslaan. Zie ook Plannen voor de toekomst’.

    MLI – Foto’s Giovanni Neckebroeck

    De nieuwe tuin zal verschillende historische verwijzingen bevatten naar het klooster van de zusters H.H. Harten.

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons