Drink ’t Stad Masteng en sponsor de Beddenpisserskapel

    26 november 2022

    LIEFERINGE – De vzw De Kassei wil een kunstwerk plaatsen op de site, waar ooit de beroemde Beddenpisserskapel stond. Als het begin van sponsoracties en een  publieksfinancieringsronde lanceerde de vzw een eigen bier: ’t Stad Masteng.

    Dit bier is genoemd naar de bijnaam, die Lieferinge al eeuwen meedraagt. De neerbuigende benaming ’t Stad hebben ze hier omgevormd tot een geuzennaam. Net als die andere schimpscheut beddenpissers, die verwijst naar Lieferinge als bedevaartsoord tegen bedplassen.

    Masteng

    Masteng zelf kan zijn afgeleid van masteluin, een regionale graansoort. Aannemelijker is de verwijzing naar de relatie met ‘les comtes de Mastaing’, een adellijke familie met eigendommen en belangen in de onmiddellijke omgeving.

    Lieferinge was ook 5 eeuwen lang een rechtstreekse leen van Kamerijk (Cambrai), met eigen regels en extra middelen, wat voor enige jaloezie zorgde in de omgeving. Dat de rijke bouw van de parochiekerk boven het niveau was van de kleine middeleeuwse boerengemeenschap, droeg eveneens bij tot de opvatting “ze denken, dat ze een stad zijn.”

    De Lieferingenaren hebben naar hun geuzennaam nu hun eigen bier naar genoemd: ’t Stad Masteng. Het is een volmout donkerblond bier van 6 %, gebrouwen met Belgische ingrediënten.

    Kapel

    Dat bier is een van de vele initiatieven, die de vzw De Kassei zal organiseren om een kunstwerk te plaatsen op de site, waar ooit de beroemde Beddenpisserskapel stond, die in de jaren ’70 van de vorige eeuw verdween.

    De respons van de inwoners was positief. Dat werk zou niet alleen een herinnering zijn aan de kapel, eeuwenlang een bedevaartsoord tegen bedplassen. De constructie moet ook een aangename rustplek zijn voor wandelaars of fietsers met zicht op het dorp en de omliggende kouters.

    De stad Ninove en de dienst cultuur reageerden eveneens positief en contacteerden kunstenaar Sam Dendooven uit Aspelare om een ontwerp te maken. De kapelvormige constructie in cortenstaal (4,5 m h., 4 m d. en 3,5 m br.) is verankerd in een betonnen sokkel (7 m x 4 m). De gesloten westgevel heeft drie verticale doorkijkopeningen. De tafel en banken vormen één geheel en kunnen van onder het gewelf naar buiten worden gerold op wieltjes: in de winter onder de overkapping en in de zomer erbuiten.

    Het driehoekig stukje grond is openbaar domein. De constructie zal geen hinder vormen voor de doorgang van landbouwwerktuigen. De bestaande eik blijft behouden en op de hoeken van het perceel zijn beschermingspaaltjes voorzien. Naast het kunstwerk komt ook een plaat met korte historische informatie over de Beddenpisserskapel.

    Oproep

    De vzw trekt met plezier het project om dit als dorpsgemeenschap te realiseren, met de steun van het stadsbestuur. De Kassei zal een aanzienlijk bedrag voor de oprichting van dit kunstwerk opzijzetten en hoopt op voldoende steun vanuit het dorp zelf om zoveel mogelijk middelen te verzamelen. Daarom plannen ze op korte termijn een aantal sponsoracties en eventueel een publieksfinanciering. Over de timing en de organisatie volgt nog informatie.

    Ninofmedia ging vrijdag 25 november alvast naar de lancering van het Lieferingse bier en sprak er met Marc Neuckermans, Dirk Dhertoge, An De Coen en Marc Ost.

    Zin om het bier te proberen? Stuur een mailtje naar bestuur@dekassei.be met je bestelling. Het bier wordt verkocht per 6 stuks aan een zacht prijsje van € 15.

    Info: vzw De Kassei.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons