Over de mistfontein van het Abdijplein

  27 november 2022

  NINOVE – “De fontein en het Abdijplein zullen van de Abdijkerk, die verborgen parel, een merkpunt maken voor de stad”, aldus schepen voor openbare werken Wouter Vande Winkel (Samen) tijdens de gemeenteraad van 22 november.

  Eigenlijk ging het over de goedkeuring van de omgevingsvergunning en het rooilijnplan voor het aanleggen van de omgeving van de abdijsite, het zogenoemde Abdijplein.

  Tijdens het openbaar onderzoek waren twee bezwaren ingediend. De brandweer, De Watergroep en de stedelijke diensten openbare werken en mobiliteit hebben een gunstig of voorwaardelijk gunstig advies verleend. De lokale erfgoedraad gaf een ongunstig advies en het agentschap Onroerend Erfgoed was nog in dubio.

  Mistfontein

  Maar over dit alles was geen discussie. Karolien De Roose (N-VA) bleef wel kritisch ten aanzien van dit dossier.

  “Het plan lijkt heel mooi, maar net zoals de GECORO (gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening) heb ik vragen bij het nut van die dure mistfontein. Tijdens de gemeenteraad van 21 maart vroeg ik al om die niet te plaatsen, maar om daar extra bomen te voorzien. Die zijn veel klimaatrobuuster. Dat is toen weggestemd en nu zal ik mij onthouden.”

  Op voorzet van zijn groene partijgenoot in het Samen-conglomeraat Jordy De Dobbeleer gaf schepen Vande Winkel nog een aantal elementen weer in verband met dat dossier.

  “De timing voor de uitvoering is niet exact bekend, maar na de omgevingsvergunning kunnen we een aannemer aanstellen. Het voorafgaand archeologisch onderzoek van de site valt mee. Ik hoop dat we volgend jaar kunnen starten. We zullen dan wel de zomer niet halen, maar eind 2023 zal dit Abdijplein zijn gerealiseerd.”

  Milieubewust

  Over de fontein wou hij aan Karolien De Roose ook nog een en ander kwijt.

  “Het is een keuze en de gemeenteraad staat daarachter. Het is niet eens zo’n dure fontein als je beweert. Kijk naar de fontein op de Graanmarkt en het plezier, dat de kinderen daaraan beleven. Op het Abdijplein zal een fontein in de rustige omgeving meer tot haar recht komen en een echte meerwaarde zijn. We hebben bewust gekozen om de pleinfunctie te behouden, met ruimte voor rustige recreatie, een concertje, een marktje. En er komt een grote toekomstboom. De fontein zelf is meer milieubewust dan gedacht. We voeden ze met het extra grote opvangbekken van hemelwater van de Abdijkerk. We vernevelen dat water en hergebruiken het. Dat lijkt me dus een milieubewuste keuze.”

  Bij de stemming onthielden de N-VA en de Forza-fractie zich.

  MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons