Gelukwensen voor het briljanten paar

    21 oktober 2022

    DENDERWINDEKE – André Van Asbrouck (91 jaar) en Maria De Winne (84 jaar) zijn 65 jaar getrouwd. We gingen even langs in hun woning aan de Bokkendries voor een gezellige babbel.

    Ze traden in het huwelijksbootje, zoals dat placht te heten, op 19 oktober 1957, het jaar voor de grote wereldtentoonstelling in Brussel, die het begin van de moderne tijd in België inluidde.

    André was 26, Maria 19; jong en hoopvol gestemd om iets van hun leven te maken.

    Feest

    Uitgerekend die dag regende het, herinnert Maria zich. “De madam, die mijn kleed had gemaakt, moest een paraplu openhouden om de kerk binnen te gaan. Maar toen de mis gedaan was en we buitenkwamen, was de bui over.”

    Daarna was er een groot feest. “In een tent met veel familie, nichten en kozijnen en nog wat leden van de jeugdbeweging. En natuurlijk lekker eten en dansen achteraf. Wij begonnen te dansen en de rest volgde.”

    Al bleef alles toch nog heel bescheiden, vergeleken met de huwelijksevenementen van nu.

    Melkronde

    Ze hadden een eigen boerderij.

    André heeft ook 40 jaar lang melk opgehaald bij de andere boeren in de streek. “Begonnen met paard en kar en later met de tractor en een remorque en nadien een tankwagen.”

    Maria zorgde niet alleen voor het huishouden, maar werkte ook mee op het veld.

    “Er waren toen nog geen machines, alles gebeurde met de hand. En we kweekten zelf al onze groenten natuurlijk, in de hof.”

    Zo leidden ze hun leven en kregen ze twee dochters. Een geheim om 65 jaar lang samen te blijven hebben ze niet echt.

    “Veel geduld hebben”, grinnikt André, waarop Maria in lachen uitbarst. “Allez jong.”

    Rust

    Wat doet een koppel, dat lang en veel heeft gewerkt, om als gepensioneerde de dagen door te komen?

    Langslapers zijn ze niet. “Om 7.30 uur staan we op. Als het regent kan het al eens een kwartiertje later zijn. Dan blijven we nog wat liggen, het regent toch. Overdag kuisen we dan bijvoorbeeld de groenten uit de tuin om in de diepvriezer te steken. En natuurlijk maken we soep met prei en selder van eigen kweek.”

    De teevee staat ook bij hen een deel van de tijd aan. “Ja, we kijken elke dag; naar het nieuws en feuilletons als De Buurtpolitie.”

    Voor André en Maria moet dat niet meer zijn; elke dag heeft genoeg aan zijn eigen zorgen, maar ook aan de leuke momenten.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons