Grondwater 3 Ninoofse PFAS-terreinen ernstig verontreinigd

    17 november 2022

    NINOVE –De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) maakte van een aantal verkennende bodemonderzoeken naar de aanwezigheid van poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) de resultaten bekend. Op basis van de gedeeltelijke resultaten blijven de bestaande voorzorgsmaatregelen behouden of worden ze aangepast.

    De Vlaamse Regering besliste in juni 2021 om alle locaties met een verhoogd risico op PFAS-verontreiniging in kaart te brengen. Dat gebeurde ook in Ninove op een aantal PFAS-verdachte sites:

    • de voormalige Jacobs-site, Mallaardstraat 11;
    • de terreinen van l’Atelier du pain, Pamelstraat-Oost 430;
    • het oefenterrein van de brandweer op het recylageprark van Ninove, Pamelstraat-Oost;
    • het oefenterrein van de brandweer op het einde van de Fabriekstraat;
    • de brandweerkazerne, Désiré De Bodtkaai 3 (nog niet onderzocht);
    • de terreinen La Lorraine, Elisabethlaan 143 (La Lorraine heeft op eigen initiatief een oriënterend bodemonderzoek uitgevoerd).

    De stad kondigde in april 2022 voor deze 6 sites voorzorgsmaatregelen af voor het gebruik van de grond en het grondwater binnen een straal van 100 meter van deze zones. Zij bracht de betrokken inwoners hiervan op de hoogte.

    Resultaten

    Voor 3 locaties zijn de eerste resultaten van het verkennend bodemonderzoek gekend:
    – Mallaardstraat 11 (voormalige Jacobs-site),
    – Pamelstraat-Oost 430 (l’Atelier du pain)
    – La Lorraine.

    De meetresultaten geven een duidelijke aanwijzing van een ernstige verontreiniging met PFAS in het grondwater. Verder onderzoek moet de ernst van de verontreiniging vaststellen en of al dan niet moet worden overgegaan tot sanering.

    Maatregelen

    • Mallaard en Pamelstraat-Oost
      Voor de omwonenden van de Mallaardstraat 11 en de Pamelstraat-Oost 430 adviseert het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) de voorzorgsmaatregelen voor het gebruik van grondwater uit te breiden naar een perimeter van 500 meter rond de betrokken zones.
      – De bewoners mogen het grondwater niet gebruiken als drinkwater of voor het maken van thee, koffie of ijsblokjes; evenmin om de moestuin te sproeien of het zwembad te vullen.
      – Het grondwater mogen ze wel gebruiken om de auto te wassen, het toilet door te spoelen, de oprit af te spuiten of planten water te geven.
      – De voorzorgsmaatregelen voor het gebruik van de bodem worden opgeheven.
    • La Lorraine
      Voor de omwonenden van La Lorraine adviseert het AZG om de bestaande voorzorgsmaatregelen voor het gebruik van bodem en grondwater binnen een straal van 100 meter te behouden.

    Tuinen

    Alle betrokkenen ontvangen eerstdaags een brief van het Agentschap.

    Burgemeester Tania De Jonge (Open Vld): “Naar aanleiding van de resultaten van het onderzoek hebben we samen met de milieudeskundige een analyse gemaakt. Ik ben alvast heel tevreden, dat we de tuinen van een aantal getroffen bewoners kunnen vrijgeven. We blijven dit opvolgen en hopen snel resultaten te hebben van het bodembeschrijvend onderzoek.”

    Andere sites

    Voor de overige 3 locaties (Fabriekstraat, Désiré De Bodtkaai en Pamelstraat-Oost) zijn nog geen resultaten gekend. De afgekondigde voorzorgsmaatregelen voor het gebruik van de bodem en het grondwater binnen een straal van 100 meter van deze sites blijven gelden.

    De voorzorgsmaatregelen voor elke site kun je nalezen op de website van de stad. Vanaf 24 november staan alle aangepaste voorzorgsmaatregelen per site ook op de PFAS-kaart van de Vlaamse overheid.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons