Hoe diervriendelijk zijn de Oost-Vlaamse steden en gemeenten?

    07 maart 2022

    ALGEMEEN – De dierenrechtenorganisatie Gaia maakte een tussentijdse balans op van het lokale beleid rond dierenwelzijn. Voor Ninove zijn geen gegevens beschikbaar.

    Zo’n 80 % van alle Vlaamse gemeenten heeft een schepen voor dierenwelzijn. Halfweg de ambtstermijn keek Gaia de verwezenlijkingen na van die schepenen inzake lokaal dierenwelzijnsbeleid.

    De organisatie maakte een ranglijst op basis van meer dan 60 vragen en 10 speerpunten en de antwoorden, die de steden en gemeenten daarop gaven.

    In Oost-Vlaanderen halen Oudenaarde (89 %), Sint-Niklaas (87 %) en Aalst (83 %) de hoogste scores.

    Ninove

    Ninove gaf geen antwoorden op de vragenlijst.

    In 2017 gebeurde dit wel, in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Ninove kwam uit op 56 %; het rapport gaf de stad toen de volgende positieve en negatieve punten.

    • Positieve punten:
      – dierenpolitie,
      – budget voor een zwerfkattenbeleid,
      – voederbeleid voor zwerfkatten,
      – huisdieren zijn toegelaten in sociale woningen en rusthuizen,
      – hondenloopweiden,
      – dierenkerkhof.
    • Verbeterpunten:
      – geen subsidies voor de sterilisatie van huiskatten,
      – toestemming om gemeentelijk en privévuurwerk af te schieten,
      – kermispony’s toegelaten,
      – verkoop van gezelschapsdieren op markten toegestaan.

    Omdat Ninove dit keer niet antwoordde, kreeg de stad geen score.

    “Blijkbaar moest ook nog die vragenlijst worden ingevuld”, gaf schepen voor dierenwelzijn Katie Coppens (Samen) als verklaring. “Het kan zijn, dat dit niet is gebeurd bij misverstand. Wij hebben al verschillende keren overleg gehad met Gaia, zodat zij al onze diereninitiatieven kennen. Over de diervriendelijkheid maak ik mij allesbehalve zorgen. Er zijn niet veel steden, die gedaan hebben en doen wat wij doen. Dat ze dan enkel op een vragenlijst voortgaan is spijtig. Maar goed, we nemen dit mee.”

    Herkansing

    Net als de andere steden en gemeenten, die nu niet antwoordden, krijgt Ninove een herkansing in 2024. Dan maakt Gaia de finale balans op van zes jaar lokaal beleid.

    Info: Gaia-kiezen voor dieren.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons