ILvA zamelde 20 miljoen kg minder afval in

    07 juli 2023

    REGIO – De Intercommunale Land van Aalst (ILvA) publiceerde haar jaarverslag 2022. Er is gemiddeld 65 kg minder afval per persoon opgehaald dan in 2019.

    2022 was het eerste jaar, dat de inzameling van restfractie en het GFT in alle 15 aangesloten gemeenten gedurende 12 maanden gebeurde via gewogen diftar (betalen per aangeboden hoeveelheid afval).

    Daling

    De impact van deze nieuwe inzamelmethode is volgens de ILvA spectaculair: in 2022 is gemiddeld 65 kg minder afval per inwoner opgehaald dan in 2019, het laatste ‘normale’ afvaljaar (zonder corona of gewogen diftar). In 2022 is in totaal bijna 20 miljoen kg minder afval ingezameld.

    Zeker voor restfractie zijn de cijfers indrukwekkend: van 97,1 kg in 2019 naar 69,1 kg in 2022. “De invoering van gewogen diftar heeft dus zonder enige twijfel geleid tot bewuster omgaan met afval”, concludeert de ILvA in haar persbericht.

    Sluikstorten

    De ILvA wil in de toekomst blijven sensibiliseren, zodat de afvalberg steeds kleiner wordt.

    De handhaving krijgt ook een rol in het beleid. Met de plaatsing van een sluikstortcamera, willen de ILvA en de deelnemende gemeenten de hardleerse sluikstorters aanpakken.

    Het volledige ILvA-jaarverslag met alle afvalcijfers van 2022 vind je hieronder.

    Info: Jaarverslag-2022 – Lees ook: ‘Dubbel aantal sluikstorters gevat’.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons