In de ban van het kleine

    27 maart 2023

    DILBEEK – Je komt bij Herman De Vriendt en Rita Nerinckx echt ogen tekort om te genieten van alle miniaturen, die zij sinds zijn pensioen in elkaar knutselden.

    Herman en Rita wonen weliswaar in Dilbeek, maar komen nog zeker twee keer per week naar Ninove om inkopen te doen. Zij is van Huizingen afkomstig, hij van Meerbeke.

    Houtbewerking

    Hoe bij Herman die hobby – noem het gerust een passie – is begonnen, vertelde hij ons tijdens een aangename babbel in Dilbeek.

    “Indertijd moesten we in het zesde studiejaar van den école moyenne een stage doen: hout- of ijzerbewerking of boekhouding. Meester De Rouck van Appelterre raadde mij aan om schrijnwerker te worden omdat ik dat precies graag deed.”

    Alleen, zijn vader was daarmee niet akkoord en zo is Herman in de zaak van zijn vader beginnen werken. Nadien vervoerde hij jarenlang als beroepschauffeur toeristen naar het buitenland.

    Maar het schrijnwerkersbloed kroop toch waar het niet gaan kon, zeker toen hij in Oostenrijk de staaltjes houtwerking kon bewonderen.

    Miniaturen

    “Toen ik op pensioen ging heb ik mijn huis helemaal in Oostenrijkse stijl afgewerkt. Omdat ik geen meubels kon blijven maken, ben ik met die miniaturen begonnen.”

    Samen werken ze deze helemaal eigenhandig uit: Herman het hout- en snijwerk, Rita het schilderwerk, de buitenafwerking en de aankleding. Zij leiden ons rond in hun wondere kleine wereld met kleinoden, waaraan ze enkele weken tot meerdere maanden met heel veel geduld en zin voor detail werkten. Ook de meer dan honderd miniatuurauto’s passeren de revue.

    In zijn tuinhuis staat een pièce de résistance: de voormalige tramstatie van Schepdaal. Dat gebouw pronkt er naast enkele Ninoofse cafés van weleer zoals Paviljoen, Berlindisput, Stamcafé en ook het kapelleken van Bevingen.

    Wat hun volgend project zal zijn, weet Herman nog niet: “Bij mij komt dat ’s morgens op en ik begin eraan.” Al heeft hij wel oren naar een dubbele tip van onze reporter.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons