Kris De Wit: “Binnenkort is 5.000ste zwerfvuilzak gevuld”

    03 februari 2024

    NINOVE – De Ninoofse zwerfvuiljagers maakten de cijfers bekend van het zwerfvuil en sluikstorten in 2023. Helaas zijn die aantallen niet verminderd de afgelopen 3 jaar.

    “Het is niet moeilijk om hieruit conclusies uit te trekken”, aldus Kris De Wit, de ‘primus inter pares’ onder de Ninoofse zwerfvuiljagers. “In 2023 is het aantal meldingen van sluikstort gewoon verdubbeld. Komt dit omdat meer mensen alerter zijn geworden of niet? Of is er gewoon een sluikstortprobleem in de stad, ondanks het feit dat de dienst integrale veiligheid tot begin november 2023 meer dan 75 sluikstorters heeft beboet.”

    Ook het aantal gevulde zakken is de afgelopen 3 jaar niet verminderd. “Binnen enkele weken is onze 5.000ste gevulde zak een feit. Dit gaan we niet geruisloos laten passeren.”

    Zwerfvuil en sluikstorten zijn en blijven een van de grootste ergernissen. Ook andere steden en gemeenten kampen met dezelfde problematiek.

    Bevoegheden

    In Ninove is de aanpak ervan verdeeld over drie departementen. De dienst leefmilieu van schepen Stijn Vermassen (Samen) neemt het preventieluik, de contacten met de Intercommunale Land van Aalst (ILvA) en de subsidieregeling voor zwerfvuilacties voor zijn rekening. De technische dienst onder leiding van schepen Marc Torrekens (Open Vld) staat met de ploeg Ninove Nette Stad in voor het ledigen van de vuilnisbakjes en het ophalen van zwerfvuilzakken en sluikstorten. Het luik sanctionering is met de dienst interne veiligheid dan weer het werkgebied van burgemeester Tania De Jonge (Open Vld).

    Niemand betwist de inzet van al deze mensen, inclusief de vrijwillige Ninoofse zwerfvuiljagers. Maar het samenbrengen van al deze diensten en inspanningen zou misschien tot nog betere resultaten kunnen leiden. Misschien een schepen voor zwerfvuil/sluikstorten in de volgende legislatuur?

    Wat we natuurlijk nooit mogen doen is de schuld leggen bij diegenen, die inspanningen leveren om die problematiek te keren. De echte schuldigen zijn en blijven de zwerfvuileriken en de sluikstorters, die zich als echte aso’s aan niets gelegen laten.

    MLI – Foto: Ninoofse zwerfvuiljagers.

     

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons