N-VA vraagt Ninoofse vestigingspremie voor huisartsen

    21 maart 2024

    NINOVE – Om het tekort tegen te gaan, stelt de lokale N-VA-afdeling een vestigingspremie voor huisartsen voor als zij hier een artsenpraktijk willen opstarten.

    De afgelopen maanden berichtten de media geregeld over het tekort aan huisartsen in Ninove en de deelgemeenten. Op sociale media zie je ook regelmatig wanhopige Ninovieters, die op zoek zijn naar een huisarts.

    Tekort

    Steven Vanden Berghe (voorzitter N-VA Ninove): “Volgens de overheid moeten er 9 huisdokters zijn per 10.000 inwoners. We hebben hier dus 36 huisartsen nodig voor een vlotte dienstverlening. Ninove telt er nu 25, waarvan maar 14 jonger zijn dan 60 jaar. Aangezien enkel de -60-jarigen ook wachtdiensten mogen doen, is dit véél te weinig.”

    Tegen 1 april gaan op de koop toe nog eens drie dokters op pensioen. “Volgens de Ninoofse huisartsenkoepel verdrinken de resterende dokters in het werk en bij zowat allen geldt ondertussen een patiëntenstop. De extra huisartsenpost in het oude ziekenhuis is een goed initiatief, maar onvoldoende en geen oplossing ten gronde.”

    Premie

    Volgens N-VA-gemeenteraadslid Karolien De Roose is het tekort aan huisartsen een complex probleem. “We kunnen dat voor ons uit schuiven en verwijzen naar de federale of de Vlaamse regering. Maar we kunnen vanuit de stad natuurlijk ook zelf initiatieven nemen en bijdragen tot een oplossing. Verschillende steden met een gelijkaardig probleem hebben recent een vestigingspremie ingevoerd voor huisartsen, die een praktijk wensen te starten in hun stad.”

    Maandag 25 maart zal zij op de gemeenteraad vragen om een gelijkaardig voorstel voor Ninove uit te werken. “Een vestigingspremie vanuit de stad, zou Ninove absoluut aantrekkelijker maken voor jonge startende huisartsen. Deze premie zal er toe bijdragen, dat Ninovieters hier opnieuw naar een huisarts kunnen.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons