Meerbeekse atlasceder gerooid om veiligheidsredenen

    05 oktober 2023

    MEERBEKE – Omwille van het acute risico op afbrekende takken en grotere kroononderdelen, liet de stad donderdag 5 oktober de atlasceder in het park aan de Gemeentehuisstraat/Kwaderstraat-Zuid rooien.

    De atlasceder (cedrus atlantica) is een statige boom, die je vaak vindt in parken en grote tuinen. In het park aan het Meerbeekse gemeenteplein staat een dergelijk exemplaar, naast het voormalige gemeentehuis.

    Gevaar

    Dinsdag 12 september waren al een aantal zware takken van de oude atlasceder afgescheurd. De stad liet toen de ruime omgeving van de boom afzetten en stelde een boomverzorger aan voor een visuele boomveiligheidscontrole. Een bijkomend onderzoek via een kliminspectie in de ceder wees op onderliggende schade in de stam en de gesteltakken.

    Het risico op het afbreken van takken en grotere kroondelen was reëel en acuut. Om menselijke en/of materiële schade te vermijden, besliste burgemeester Tania De Jonge (Open Vld) om de boom te laten verwijderen.

    Heraanleg

    Donderdag 5 oktober is de ceder dan gerooid, met de inzet van een kraan om het gevaarte veilig en zonder al teveel hinder klein te krijgen. Een nieuwe hoogstamboom zal de ceder vervangen en de gerooide stam krijgt een nieuwe functie in het toekomstige park, waarvoor de stad een herinrichtingsplan liet uitwerken.

    De intercommunale Solva maakte in 2017 al een studie van dit gebied met het oog op de heraanleg van het park ‘Populus’. De samenwerking met de initiële ontwerper is in 2019 stopgezet. Na de aanstelling van een nieuwe ontwerper kan de realisatie van het vernieuwde Meerbeekse park echt vorm krijgen.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons