Ninoofs koppel houdt wrange nasmaak over aan opvang Oekraïens gezin

  19 januari 2023

  NINOVE – Sven De Strijcker en Evy De Koninck stelden hun woonst aan de Denderhoutembaan open voor een Oekraïens gezin. Een heel negatieve ervaring, zo bleek na enkele maanden.

  Sven leidt ons rond in de woning en toont ons ook de slaapkamers boven: overtekende, bekladde en beschadigde meubels, afgebroken gordijnstangen, matrassen waarop niemand nog wil slapen, schimmel tot in het pleisterwerk.

  Hij en Evy waren nochtans met veel goede wil gestart om Oekraïense oorlogsvluchtelingen op te vangen.

  “We hadden een plaats aangeboden voor een vrouw met 2 kinderen. In juni 2022 kregen we gezin toegewezen. Toen we hen gingen ophalen aan het OCMW in Ninove bleek het om een zwangere vrouw, haar man en 3 kinderen te gaan. Dat was een eerste probleem, maar niet onoverkomelijk.”

  Schade

  Maar al snel doken andere problemen op. “Zij bleken geen enkele kennis te hebben van onze toestellen of het gebruik van huisraad. Volgens hen woonden ze eigenlijk in een boshut in Oekraïne. We probeerden hen via een vertaler alles uit te leggen, wat niet eenvoudig is. Toen kregen we ook nog hulp van de tolken van het OCMW. Maar hoeveel uitleg we ook gaven, het verbeterde niet: alles werd fout gebruikt, kapot gemaakt en het verergerde iedere keer.”

  In september zagen Sven en Evy definitief in, dat het niet kon blijven duren op die manier.

  “Er was teveel schade, de man weigerde om allerlei redenen tot driemaal toe om in te gaan op werkaanbiedingen. Hij ging liever in het zwart werken. Voor ons een probleem, aangezien ze hier waren gedomicilieerd, waar ze komen aankloppen als iets gebeurt. Ineens kwam hij hier ook toe in een auto met Oekraïense nummerplaat, zonder rijbewijs.”

  Dat was de definitieve spreekwoordelijke druppel.

  “Op een bepaald moment hadden we ook gevoeld, dat iets niet in de haak was. We ontdekten dat hier nog een gezin verbleef in het geniep, we weten niet hoelang. Volgens hen was het haar zus, die rechtstreeks van Oekraïne naar hier was gekomen en niet via Fedasil. We hebben hen doorverwezen naar Ninove om de procedure te volgen.”

  Leefloon

  Sven somt de schade op: kleine huisraad en wasmachine kapot, muren helemaal beklad, meubels en trap overtekend, gordijnen kapot, schimmel door gebrek aan verluchting, groot en klein kinderspeelgoed stuk.

  “We hebben alle schade met foto’s en offertes doorgegeven aan het OCMW. We zijn uitgenodigd voor een hoorzitting, waar we ons verhaal hebben gedaan. Maar al snel verliep dit niet in een constructieve sfeer: het was onze fout omdat het OCMW al in juli had aangeboden om het gezin te verplaatsen, wat wij toen te vroeg vonden. ’s Anderdaags kregen we een telefoon met de beslissing, dat niets van schadevergoeding werd betaald. We moesten ons wenden tot het vredegerecht om die familie aan te vallen. Wij overwegen dat momenteel. Die mensen zullen wel in Ninove blijven wonen, maar ze krijgen een leefloon; je kunt weinig schade op hen verhalen.”

  Nooit meer

  Die negatieve ervaring valt voor Sven en Evy niet meer goed te maken.

  “We zullen nog altijd mensen helpen waar we kunnen, dat ligt in onze aard, maar nooit meer onze woning ter beschikking stellen. Bij andere gezinnen is de opvang wel goed verlopen, daar ben ik blij mee. Maar ik heb toch ook gehoord van gezinnen met gelijkaardige problemen als die van ons, zelfs met diefstal. Het is zeer spijtig, omdat we voelen dat er geen erkenning is: het is onze fout en er wordt niets terugbetaald. In Ninove zullen gelijkaardige maar minder erge situaties zijn, waarbij het OCMW misschien wel een deel van de schade betaalt. Nu zeggen ze tegen ons, dat ze dat niet kunnen doen in een privéwoning.”

  Info: lees ook ‘Schepen Veerle Cosyns (Samen) over schadevergoeding voor opvangwoning’.

  MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons