Schepen Veerle Cosyns (Samen) over schadevergoeding voor opvangwoning

    19 januari 2023

    NINOVE – “Ik vind dat heel jammer en snap dat die mensen enorm boos en teleurgesteld zijn”, aldus Veerle Cosyns. “Maar ik kan niet doen wat ik niet mag doen. Het geld van het OCMW is niet mijn geld, waarover ik zomaar kan beslissen zonder juridische basis.”

    Sven en Evy stelden hun woning ter beschikking gesteld via de nationale campagne ‘Plekvrij’.

    Schepen Cosyns: “Wij hebben al deze gezinnen wel gescreend, gecontacteerd en een informatieavond belegd om hen bewust te maken van de moeilijkheden en de mogelijkheden. Als mensen kandidaat bleven, wisten wij hoeveel huizen we in Ninove ter beschikking hadden. Op basis daarvan ging Fedasil hier en in de regio Oekraïense gezinnen plaatsen. Wij kregen meestal in de namiddag die vluchtelingen via Fedasil binnen om toe te wijzen aan het opvanggezin.”

    Schade

    Het OCMW heeft geen contract met de eigenaars van de woning in kwestie.

    “Ze kunnen natuurlijk via de vrederechter hun schade verhalen op de mensen, die daar verbleven. Mocht het OCMW die woning hebben ingehuurd, dan zou het anders zijn verlopen. We konden dat ook niet, want in veel woningen was die opvang in een deel van het huis voorzien. Je zou dan als OCMW een soort onderverhuurder zijn.”

    Op wie moet het gedupeerde koppel de schade verhalen? Je kan een kei het vel niet afstropen.

    “Als morgen een leefloner in een private woning schade aanricht, kan ik daar ook niets aan doen. Wij kunnen als OCMW niet vergoeden. Na een uitspraak van het vredegerecht kunnen we wel nagaan in hoeverre we bepaalde sancties kunnen treffen ten aanzien van diegenen, die de woning hebben gehuurd, binnen de mogelijkheden van de wet.”

    Problemen

    Het OCMW heeft de gastgezinnen wel begeleid.

    “In dit specifieke geval zagen we al vrij vroeg, dat dit Oekraïens gezin geen doorsneegezin was en beter niet bij die mensen verbleef. Het opvanggezin is er toen niet willen op ingaan omdat een groepsopvang volgens hen onmenselijk was. De meeste vluchtelingen verblijven echter in een groepsopvang. Die beide mensen zijn blijven denken, dat ze het zouden aankunnen om hen de opvangwoning in een degelijke staat te leren gebruiken.”

    In augustus moedigde het OCMW hen nog aan om het opgevangen gezin toch naar de groepsopvang te laten komen.

    “Als ze toen niet instemden, was de kans groot, dat een ander Oekraïens gezin de plaats in de groepsopvang innam en zou er nadien geen plek meer zijn. Ze zijn er terug niet op ingegaan. Ik heb met hen zelfs nog telefonisch contact opgenomen. Eind september bleek het hen uiteindelijk niet meer te lukken, maar toen zat onze groepsopvang vol.”

    Gerecht

    Veerle Cosyns vindt het heel jammer en erg wat hen is overkomen.

    “Maar als OCMW-voorzitter kan ik niet zomaar geld uitgeven zonder een juridische basis. Ik heb dat ook voorgelegd op het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst (BCSD) en die mensen waren het daarmee eens. Als morgen de vrederechter of een andere rechtbank ons wel verantwoordelijk stelt, dan is dat iets anders. Maar nu heb ik niets om mij op te baseren. We hebben die mensen wel onze jurist aangeboden voor advies. Als ze naar de vrederechter zijn gestapt en er een uitspraak is, zullen wij helpen. Zolang dat Oekraïens gezin in Ninove verblijft kunnen we zien waar we middelen van dat gezin kunnen wegnemen om die schade te vergoeden.”

    Info: lees ook ‘Ninoofs koppel houdt wrange nasmaak over aan opvang Oekraïens gezin’.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons