Ninoofs vrouwenhuis: een terugblik

    22 februari 2024

    NINOVE – De meningen over de precieze datum zijn verdeeld, maar omstreeks het einde van de jaren ’70 is hier een vrouwenhuis opgericht. Dat deed dienst als ontmoetings- en informatiecentrum, maar werd algauw een opvanghuis voor mishandelde vrouwen.

    ‘Emancipatie door Raad en Actie’ (ERA) was een feministisch-socialistische vereniging, die op het idee kwam om alle vrouwenverenigingen uit de streek samen te brengen en actie te ondernemen. Die actie was nodig: vrouwenrechten waren toen te verwaarlozen, er was dus veel werk aan de winkel. Het was de periode van de protesten rond abortus, maar ook van de slogan ‘baas in eigen buik’. Bovendien was er nood aan voorlichting op alle vlakken.

    Informatiecentrum

    Sonja De Backer en wijlen Helena Ravyst richtten het vrouwenhuis op. Ze gingen op zoek naar een geschikt pand tegen een degelijke huurprijs en vonden dit in de Burchtstraat, met de medewerking en de steun van het OCMW.

    Het huis was oorspronkelijk een informatie- en documentatiecentrum, maar ook een ontmoetingsplaats waar iedere vrouw terechtkon. Een vijftiental vrouwen was bereid om mee te helpen. Zij organiseerden samen activiteiten en opleidingen, waarin vrouwen werd geleerd om op hun eigen benen te staan.

    Vluchthuis

    De initiatiefneemsters hadden echter niet verwacht, dat ze met veel mishandelde vrouwen te maken kregen, die hun toevlucht zochten in het pand. Er bleek enorm veel nood te zijn aan een opvangplaats voor deze vrouwen.

    Aldus werd het vrouwenhuis in werkelijkheid een echt vluchthuis, dat mishandelde vrouwen en hun kinderen opving en hen de nodige zorg en bijstand verleende.

    Ontbinding

    Uiteindelijk liep aan het begin van de jaren ’80 het huurcontract af en ook het OCMW wilde niet langer bijspringen. Wanneer het stadsbestuur werd gecontacteerd, om het belang van dit vrouwenhuis te onderstrepen, kaatste dit de bal terug naar het OCMW.

    Mede door het gebrek aan erkenning door de overheid, gekoppeld aan de kosten voor onder andere elektriciteit, verwarming, telefoon en huishuur, is het vrouwenhuis opgedoekt, tot grote teleurstelling en frustratie van de betrokken vrouwen.

    In de bijgevoegde reportage spreken wij een aantal mensen, die indertijd mee aan de wieg stonden van het vrouwenhuis.

    BDB

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons