Ninoofse kerkfabrieken investeren in acht sociale appartementen

    09 februari 2022

    NINOVE – De kerkfabrieken van de Sint-Corneliusparochie realiseren acht nieuwbouwappartementen. Via het Sociaal Verhuurkantoor Zuid-Oost-Vlaanderen zullen ze deze verhuren als sociale woning.

    De kerkfabriek heeft als taak de eredienst mogelijk te maken en beheert het ‘tijdelijke van de eredienst’. Ze haalt het grootste deel van haar inkomsten uit gronden, die ze verpacht, of eigendommen, die ze verhuurt.

    Meestal slaagt de kerkfabriek er niet in om een begroting in evenwicht in te dienen bij het gemeentebestuur en de provincie. Deze zijn dan volgens het decreet van 7 mei 2004 verplicht om de tekorten aan te vullen.

    Verkoop

    De 13 verschillende kerkfabrieken in Ninove kiezen ervoor om een deel van hun oude gebouwen en landbouwgronden te verkopen. De vrijgekomen middelen investeren ze in acht nieuwbouwappartementen.

    “Het gaat om een groot investeringsbedrag van € 2 miljoen”, aldus pastoor Alexander Vandaele. “Door de lagere BTW-regeling van de Vlaamse overheid kunnen wij aan een gunstig sociaal tarief bouwen. Wij herinvesteren dus het geld in de bouw van deze appartementen, die we als sociale woning zullen verhuren via het Sociaal Verhuurkantoor Zuid-Oost-Vlaanderen.”

    Op die manier wordt het geld efficiënt beheerd en zijn de kerkfabrieken minder afhankelijk van de inkomsten via belastingen. “Door de appartementen als sociale woning te verhuren, zorgt de kerkfabriek voor gegarandeerde maandelijkse inkomsten om de steeds hoger oplopende kosten zoals van gas, elektriciteit of herstellingen te financieren.”

    Daarnaast bespaart de overheid meer op de financiering van de kerkgebouwen. “Na 2023 hebben we wat financiële ademruimte. Vanaf 2024 zullen een aantal kerkfabrieken financieel neutraal worden: Pollare, Denderwindeke, Lieferinge, Neigem, Meerbeke, Okegem en Outer-Lebeke. Dit is een stap in een groter verhaal.”

    Wachtlijsten

    Momenteel staan meer dan 400 kandidaat-huurders op de wachtlijst voor een sociale woning in Ninove. Dit zijn gezinnen en alleenstaanden, die vaak in een dreigende dakloosheid verkeren en moeten rondkomen met een beperkt inkomen. “Via een investering in sociale woningen willen we kwetsbare gezinnen in onze gemeente op een duurzame manier ondersteunen”, aldus nog pastoor Vandaele.

    Het Sociaal Verhuurkantoor huurt momenteel meer dan 700 woningen in Zuid-Oost-Vlaanderen, waarvan 57 in Ninove. Ze doet dit van een private eigenaar en verhuurt deze als sociale woning door aan de meest kwetsbaren met de hoogste woonnood.

    Jonas De Vlieger (algemeen directeur SVK ZOVL): “De vraag naar kwalitatieve woningen is zeer groot. Door lokale samenwerkingen zoals met de kerkfabrieken in Ninove kunnen we echt een verschil maken op de sociale huurmarkt.”

    Ligging

    Een deel van de appartementen wordt gebouwd op de site van de oude limonadefabriek langs de Herremansstraat in Meerbeke.

    De appartementen zijn voorzien van een tuin of een terras. Ze liggen op wandelafstand van de basisscholen en het centrum van Meerbeke en de bushalte aan de N8 Ninove-Brussel.

    “Nabijheid van openbaar vervoer is een interessant aspect voor sociale woningen. We willen mensen goede levensomstandigheden bieden, zowel binnen in huis als buiten in de omgeving.”

    De eerst bewoners zullen de appartementen van de Limonadefabriek kunnen betrekken in de loop van 2023. De andere flats komen op de hoek van de Leopoldlaan en de Pollarestraat in Ninove.

    Info: Sint-CorneliusparochieSVH ZOVL.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons