Ninoofse zwerfvuiljagers trekken nogmaals aan alarmbel

    10 oktober 2023

    NINOVE – De Ninoofse zwerfvuiljagers doen hun stinkende best om zwerfvuil te ruimen en sluikstorten te melden, maar blijkbaar kunnen de stadsdiensten niet volgens wegens panne aan twee voertuigen.

    Zwerfvuiljager Kris De Wit was die situatie begin oktober hartsgrondig beu en liet dat aan de bevoegde schepen Marc Torrekens (Open Vld) weten. “Wat voor een beleid is dit eigenlijk? Dit jaar staan beide voertuigen al voor de tweede keer in panne. Is het geen tijd om deze wrakken van de hand te doen en te investeren in nieuwe auto’s? Weet, dat de stad hier weer niet goed uitkomt. Op de FB-pagina van de Ninoofse Zwerfvuiljagers ontploft het van de negatieve commentaren hieromtrent.”

    Actie

    Tegelijk had hij lof voor het team van Ninove Nette Stad, die al twee keer op een zaterdag zoveel mogelijk SIS-meldingen van zwerfvuilzakken en sluikstorten probeerde weg te werken, met een geleende auto van de groendienst.

    “Maar wij gaan ons eens goed beraden over het voortbestaan van de zwerfvuiljagers. Waarom zouden wij nog voort doen in onze schaarse vrije tijd om onze buurt net te houden als het beleid hier faalt en niet voort wil. En geef de mannen van Ninove Nette Stad eens een bonus als ze op hun vrije zaterdag vrijwillig gaan werken om jullie falend beleid weg te werken.”

    De Ninoofse zwerfvuiljagers startten een mailactie naar schepen Torrekens om druk te zetten en alsnog een oplossing te forceren.

    Storingen

    “Het gaat over die twee voertuigen op CNG (nvdr: compressed natural gas)”, legde de schepen ons uit. “Als ze korte afstanden moeten rijden, worden ze overgevoelig warm. Een wagen was al uitgevallen, de andere kampt constant met storingen. De garage weet zelf niet goed hoe dat probleem aan te pakken. De nieuwe voertuigen zijn al een hele tijd terug besteld, maar blijkbaar loopt de levertijd op tot zelfs 14 maand. Ik begrijp het niet als ik de grote stock wagens zie aan Gent Zeehaven.”

    Er zijn inderdaad al extra ophaalrondes geweest op zaterdagen, met voertuigen van andere diensten.

    “Volgens mij is de enige oplossing om de beide camionetten af te danken, al zijn ze hooguit 4  jaar in dienst. Ze hebben van in het begin trouwens problemen gegeven. We zitten echt met de handen in het haar. We kunnen wel voertuigen van de groendienst en de wegendienst gebruiken, maar die moeten ook alle dagen uitrijden. Het is vervelend en ik begrijp de frustratie van de Ninoofse zwerfvuiljagers. Zij zijn in de weer om ons grondgebied zo proper mogelijk te houden en dan blijven de witte zaken meerdere dagen staan. Dat is inderdaad niet meer ok.”

    Diesel

    Enkele bijkomende wagens van hetzelfde type tijdelijk huren bleek evenmin mogelijk, aangezien deze volgens de schepen momenteel niet te verkrijgen zijn in de verhuur.

    “Het is evenmin een optie om nog extra kosten te doen aan die twee voertuigen in panne. CNG, allemaal goed en wel, maar als je ziet wat die verbruiken, heb ik mijn twijfels over de mindere graad van vervuiling. Voor de nieuwe lichte vrachtwagens was eerst gedacht aan elektrische voertuigen, maar die mogen niets trekken. Voor de trekkracht alleen al ben je dus beter af met een goede dieselmotor.”

    Het zal wellicht nog even duren vooraleer de stadsdienst de zwerfvuilzakken en sluikstorten terug tijdig kan ophalen.

    MLI – Foto Ninoofse zwerfvuiljagers

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons