• Discussie? Graag, maar niet anoniem en blijf respectvol.

  Ninove schakelt over naar slimme, energiezuinige openbare ledverlichting

  08 november 2020

  NINOVE – Tegen 2030 zal de stad haar openbaar verlichtingspark hebben omgebouwd naar ledverlichting. Ninove tekende een overeenkomst met netbeheerder Fluvius en draagt het volledige verlichtingsnet over aan het netbedrijf.

  In Ninove staan 6.900 verlichtingstoestellen. In 2019 goed voor 2.438.000 kilowattuur elektriciteit en een CO₂-uitstoot van meer dan een half miljoen ton. 1.125 van deze toestellen zijn led-toestellen, die aanzienlijk minder verbruiken.

  Ombouw

  Schepen voor openbare werken Wouter Vande Winkel (Samen). “Om het volledige lichtpark tegen 2030 over te schakelen, moeten we jaarlijks 525 toestellen laten ombouwen. Daardoor dalen het energieverbruik en de CO₂-uitstoot een stuk sneller dan via het huidige ombouwprogramma. Bovendien laat de nieuwe technologie ons toe de verlichting ’s nachts te dimmen of in sommige gevallen te doven. Dat leidt ook tot een lager energieverbruik.”

  Overdracht

  De stad de lichtmasten en verlichtingstoestellen over aan netbeheerder Fluvius. “Momenteel staat Fluvius in voor het beheer van het netwerk, maar de verlichting zelf is nog eigendom van de stad. De overdracht van de verlichtingsinstallaties moet een snelle en efficiënte vernieuwing van de openbare verlichting mogelijk maken.”

  De volledige vernieuwing gebeurt gefaseerd om de hinder voor bewoners en verkeer tot een minimum te beperken. De omvorming van de installaties houdt rekening met de geldende normen voor openbare verlichting. Zo blijft het openbare domein gegarandeerd kwalitatief verlicht.

  Fluvius

  Fluvius beheert 1.200.000 lichtpunten in 300 Vlaamse steden en gemeenten. Sinds oktober 2015 plaatst de netbeheerder uitsluitend ledverlichtingstoestellen. Deze verbruiken aanzienlijk minder en gaan langer mee dan klassieke lampen.

  Het netbedrijf wil alle lichtpunten in Vlaanderen tegen 2030 ombouwen naar leds. Dankzij die investering kunnen alle steden en gemeenten jaarlijks € 54 miljoen besparen op energieverbruik en 44.000 ton aan CO₂.

  Bovendien laat een ombouw toe om beter in te spelen op de razendsnelle evoluties in interactieve verlichtingstechnologie. Het zal mogelijk zijn om specifieke ingrepen te doen op het vlak van sfeer, veiligheid of toepassingen voor slimme steden.

  Info: Fluviusartikel uit De Tijd.

  MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons