Noodcentrale 101 kan Ninoofse politie voortaan live ondersteunen

  15 mei 2022

  GENT/NINOVE – Een speciaal team kan sinds begin 2022 vanuit de noodcentrale van de Federale Politie Oost-Vlaanderen rechtstreeks beelden van tientallen camera’s in Ninove bekijken. Het is de bedoeling om dit pilootproject uit te breiden naar andere Oost-Vlaamse politiezones.

  De noodcentrale 101 voor dringende politiehulp staat in Oost-Vlaanderen in voor de dispatching van 25 van de 27 politiezones. Ze maakt deel uit van de Coördinatie- en Steundirectie (CSD) van de Federale Politie.

  RTI-team

  In de schoot van het Communicatie- en Informatiecentrum (CIC) is eind 2019 een Real Time Intelligence-team opgericht.

  Dit moet de politieploegen op het terrein maximaal ondersteunen door live zoveel mogelijk extra informatie te verzamelen en mee te geven tijdens de dispatching.

  Pilootproject

  Ninove beschikt over tientallen camera’s en het camerasysteem van de politiezone Ninove heeft raakpunten met het systeem van de Federale Politie.

  In de loop van 2020 ontstond bij de beide partijen de wil om een pillootproject te starten en de beelden van de Ninoofse camera’s ook rechtstreeks naar het CIC te sturen.

  Er zijn duidelijke afspraken gemaakt, die samen met het juridische kader in een protocolakkoord werden gegoten.

  Na de bekrachtiging door de beide partijen konden de technische werkzaamheden starten; begin 2022 was alles operationeel.

  Andere zones

  Momenteel zijn er contacten met andere Oost-Vlaamse politiezones om het project uit te breiden”, vertelt een fiere Jeroen Duville (diensthoofd RTI-team Federale Politie Oost-Vlaanderen). “Dit project heeft zowel op juridisch als op technisch vlak heel wat voeten in de aarde gehad, maar we zijn ontzettend trots op deze realisatie. Nu kijken we enorm uit naar de verdere uitbreiding binnen de provincie.”

  HVO

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons