Een hele week voorlezen: omdat het leuk en belangrijk is

    23 November 2021

    MEERBEKE – GO! basisschool De Wonderwijzer organiseert een hele week lang activiteiten. Van 22 tot en met 26 november staat het voorlezen er centraal.

    “Wij doen heel bewust mee aan de voorleesweek omdat voorlezen en zelf lezen heel belangrijk zijn”, legde zorgjuf Sigrid ons uit. Samen met de juffen Caroline en Trui en zorgcoördinator Sara tekenen zij voor de organisatie ervan. Uiteraard met de enthousiaste steun van de directie en de collega’s.

    Al is de aandacht voor lezen niet beperkt tot deze ene week. “Sinds enkele jaren hebben we ook een eigen schoolbibliotheek, ‘De wonderwijze bib’, waar onze leerlingen iedere week boeken ontlenen. Iedere dag is er ook een vast leesmoment in alle klassen als onderdeel van het leesproject ‘Lezen IS Top’ (LIST).”

    Letterkoekjes

    De voorleesweek is dus een extraatje.

    “Maandag verwelkomen wij de leerlingen als leesfeeën. Daarna doen we een leeswandeling op ons mooi schooldomein, waarbij de kinderen begeleid en in groepjes alle 9 voorleesplekjes langsgaan. De boeken, waaruit wordt voorgelezen, zijn gekaft. Op het einde moeten de leerlingen raden welke juf uit welk boek voorlas. Als beloning voor hun inzet krijgen ze letterkoekjes.”

    Masked readers

    Ook de ouders zijn actieve partners.

    “Wij sporen hen extra aan om deze week voor te lezen. Ze mogen foto’s van hun voorleesmomentjes doorsturen, wij hangen ze op in onze voorleesboom. Er zijn ook 5 gemaskerde voorlezers, ‘masked readers’. Iedere dag wordt een filmpje gepost op Facebook en in de in de klas vertoond. De leerlingen en de ouders kunnen dan raden welke juf of meester de ‘masked reader’ is. Op einde van de week maken de 5 gemaskerde voorlezers zich kenbaar.”

    Thuistaal

    De school laat bewust ook ouders voorlezen in hun thuistaal, gecombineerd met het Nederlands.

    “We weten, dat daarover veel onbegrip bestaat. Maar het is wetenschappelijk bewezen, dat voorlezen in de thuistaal heel belangrijk is voor de taalontwikkeling van  het kind. Natuurlijk focussen we ons op school op het Nederlands. Het is een plezier om te zien hoe de ouders zich hiervoor wilden inzetten.”

    Donderdag- en vrijdagnamiddag zullen tot slot de ‘grotere’ kinderen van het 4de, 5de en 6de leerjaar voorlezen aan de kleutertjes en aan het 1ste, 2de en 3de leerjaar. Dit gebeurt met mondmaskers en in de buitenlucht.

    Info: De WonderwijzerVoorleesweek.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons