Kritiek op boterhammentaks in stedelijke basisscholen

    19 september 2023

    NINOVE – De verhoging van de bijdragen voor toezicht op school kregen tegenwind bij de oppositie. Dat ouders moeten betalen als hun kinderen ’s middags op school de eigen boterhammen opeten, is voor Ilse Malfroot (Forza Ninove) een brug te ver.

    Maandag 18 september stond de verhoging van de tarieven voor ochtend-, middag-, en avondtoezicht in de stedelijke scholen op de agenda van de gemeenteraad.

    “Een actualisering van de prijzen drong zich op”, aldus onderwijsschepen Joost Arents (Onafh.). “Vroeger dekten die bijdragen amper 15 % van de onkosten, met de verhoging is dat nog maar 30 %. Het is 9 jaar geleden, dat we de prijzen aanpasten en nu zitten we op het gemiddelde.”

    Meer betalen

    “De grond van de zaak is, dat ouders zowat € 150 per jaar en per kind meer moeten betalen”, leidde Karolien De Roose (N-VA) hieruit af. “Ja, ze kunnen het inbrengen in hun belastingen, en als ze niet kunnen betalen moeten ze volgens u maar een beroep doen op het OCMW. Hoe wereldvreemd is dat? Bovendien passen de scholen de nieuwe tarieven al toe, maar zo werkt dat niet. Die retributie is pas verschuldigd na de goedkeuring en de publicatie van het reglement. We zullen daarover een klacht indienen bij de gouverneur.”

    “De tarieven voor ochtend- en avondtoezicht liggen in de lijn van de andere scholen”, aldus Ilse Malfroot (Forza Ninove). “Maar die boterhammentaks voor middagtoezicht, daar staat niets tegenover. Ik vrees voor nog meer onbetaalde schoolfacturen. Schaf die dus af. Voor dat toezicht kun je ook externe vrijwilligers inschakelen. Lijkt me goed als gemeenschapsdienst voor langdurig werklozen en leefloners.”

    Beleidskeuze

    De verwijzing naar het OCMW was volgens de schepen niet bedoeld als een ontwijking van zijn verantwoordelijkheid.

    Hier is geen sociale correctie met een UiTPas mogelijk. De GO!-scholen vragen zelfs het dubbele. Het is natuurlijk sympathiek om prijzen te verlagen, maar hier gaat het om een actualisering van de prijzen. We zijn ook gegaan van 1 begeleider voor 80 naar 1 begeleid voor 60 kinderen. Aan Infano, dat het toezicht doet, moeten wij ook meer betalen. Een verhoging van 30 cent is nu ook weer niet die geldmassa. Voor de activering van werklozen en leefloners zal ik met collega Cosyns de mogelijkheden nagaan. Maar die verhoging is een beleidskeuze.”

    “Voor sommige ouders is € 5 extra per maand wel veel”, concludeerde Malfroot. “En je kan het inderdaad inbrengen in de belastingaangifte, maar je moet het geld eerst wel verdienen.”

    Haar amendement om het middagtoezicht gratis te houden, kreeg geen meerderheid. Het voorstel zelf is aanvaard, meerderheid tegen oppositie.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons