N-VA vraagt vernietiging verhoging opvangkosten in gemeentescholen

    23 september 2023

    NINOVE – De gemeentelijke basisscholen passen al vanaf 1 september de verhoging van de tarieven voor buitenschoolse opvang toe, nog voor de gemeenteraad zich daar op 18 september kon over uitspreken. De N-VA legt daarom een klacht neer bij de gouverneur en vraagt de vernietiging van het reglement.

    N-VA gemeenteraadslid Karolien De Roose had tijdens de gemeenteraad van 18 september kritiek op de recente verhoging van allerhande gemeentelijke retributies. “Besparingen zien we bijna nooit passeren in de gemeenteraad; de afgelopen maanden gaat wel altijd een of andere retributie de hoogte in. De duurdere parkeerkaarten zijn al de revue gepasseerd en ook de tarieven voor het busvervoer in de scholen zijn verhoogd.”

    Opvang

    De meerderheid besliste maandag 18 september om de huur van bijna alle buurthuizen en stadsgebouwen te verdubbelen. Daarnaast verhogen de kosten voor de ochtend- en avondopvang in het stedelijk basisonderwijs.

    “De werkende Vlaming, die zijn kinderen naar de opvang moet sturen, is natuurlijk het slachtoffer. Voor één kind zal dit gemiddeld € 150 per jaar kosten. Voor alleenstaanden met meerdere kinderen ligt dat nog hoger. De factuur wordt voor de zoveelste keer naar de Ninovieter gestuurd.”

    De gemeentelijke basisscholen passen deze nieuwe tarieven al toe sinds 1 september, zonder dat het reglement was goedgekeurd op de gemeenteraad.

    Klacht

    “Alhoewel ik had aangekondigd een klacht te zullen indienen bij de gouverneur en de vernietiging te vragen omdat dergelijke retroactieve inwerkingtreding niet mogelijk is voor retributies, heeft de meerderheid mijn suggestie om het reglement alsnog aan te passen niet gevolgd.”

    Steven Vanden Berghe (voorzitter N-VA Ninove): “Aan de ouders vragen om de verhoogde bijdragen voor de ochtend- en avondopvang te betalen vooraleer dit was goedgekeurd door de gemeenteraad en bekendgemaakt op de website van de stad, is een flagrante inbreuk op de Grondwet en het Decreet Lokaal Bestuur. Een overheid kan een retributie ten vroegste toepassen op nieuwe prestaties, nieuwe feiten of nieuwe gebeurtenissen vanaf de inwerkingtreding en de bekendmaking van het nieuwe of gewijzigde reglement.”

    Karolien De Roose en Steven Vanden Berghe zullen via het Agentschap Binnenlands Bestuur een klacht neerleggen bij de Oost-Vlaamse provinciegouverneur en de vernietiging vragen van het reglement.

    Steven Vanden Berghe vraagt, dat in afwachting van de beslissing over de klacht van de N-VA Ninove, de scholen stoppen om de nieuwe hogere bedragen te vragen aan de ouders. De kans op een vernietiging van het reglement is heel reëel en dan zullen ze de onwettige retributies moeten terugbetalen aan de ouders.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons