Stedelijk onderwijs is klaar voor nieuw schooljaar

    31 augustus 2022

    NINOVE – Met schepen voor onderwijs Joost Arents (Onafh.) hadden we een gesprek aan de vooravond van 1 september. “Een schooljaar is geslaagd als iedereen gelukkig is en alles naar wens verloopt. Maar dat is de ideale wereld natuurlijk. We zijn er wel om de problemen op te lossen.”

    Ons gesprek had plaats tegen de achtergrond van de containerklassen achter de sporthal. Met het stedelijk onderwijs gaat het goed, aldus de schepen.

    “Het leerlingenaantal stijgt steeds. Dat toont aan, dat we een zeer kwaliteitsvol onderwijs aanbieden en de directies en de schoolteams perfect werk leveren.”

    Voorlopig kennen de stedelijke basisscholen geen personeelsproblemen.

    “Wij zijn al vroeg gestart met sollicitaties. De dienst onderwijs en de directies hebben alle plaatsen kunnen invullen op alle niveaus. Alleen voor de levensbeschouwelijke vakken is er nog een probleem, zoals elk jaar trouwens.”

    Budget

    Net als overal zorgen de stijgende energiekosten wel voor de nodige kopzorgen.

    “Dat is een van onze blijvende aandachtspunten. De scholen zullen daarmee eveneens moeten rekening houden. Maar ook de corona-pandemie kan natuurlijk nog de kop opsteken en dan zitten we met een dubbele problematiek. De corona-aanpak vraagt om goed te ventileren, terwijl de energiefactuur ons dwingt om de temperatuur te laten dalen en de lokalen zoveel mogelijk dicht te houden.”

    De komende maanden en jaren staan nog een aantal werken en investeringen gepland.

    “In Nederhasselt starten we nog een project op, waarvoor we Vlaamse subsidies ontvingen. Dat dossier voor de uitbreiding van de school is in opmaak. Eens we starten met de afbraak van de school Seringen (Groeneweg) zullen we de containerschool hier aan de sporthal uitbreiden tot de nieuwe school is gebouwd.”

    De installatie van zonnepanelen in Nederhasselt-Voorde is nog in dubio.

    “Dat zal afhangen van het budget van de stad. Met de extra loonindexeringen konden we in 2019 geen rekening houden. Toen wisten we niet, dat het op die manier ging stijgen. Het is nu puzzelen en nagaan waar we gaan investeren. Uiteraard zullen we daarvoor rekening houden met waaruit we inkomsten halen of waardoor we minder uitgaven hebben. Dus dat komt nog op tafel.”

    Ook de schepen is zich bewust van de problematiek van de ‘lege brooddozen’.

    “Dat is zeker een thema, dat we moeten in het oog houden. Iedereen sukkelt nu met het budget, gelet op de stijgende energieprijzen. Dat zal ook afstralen op de schoolkinderen. Het zal een taak zijn van elke leerkracht om na te gaan of dit zo is. Dan moeten we daaraan zeker een gevolg geven.”

    MLI

     

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons