Onderzoek gestart naar mogelijke PFAS-blootstelling

    12 april 2022

    NINOVE – Op 6 locaties zijn voorzorgsmaatregelen van kracht, die de omwonenden van een mogelijke blootstelling aan PFAS moeten behoeden. Zij zijn per brief ingelicht, aldus de burgemeester in een persmededeling.

    Poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) zijn chemische stoffen, die via de voeding en het grondwater in ons lichaam kunnen belanden. Bij langdurige blootstelling hebben ze mogelijk schadelijke effecten op onze gezondheid. Die PFAS zijn aanwezig in vele industriële toepassingen, zoals bijvoorbeeld brandblusschuim.

    Ninove

    De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) duidde in Ninove 6 terreinen aan, waar in het verleden PFAS-houdend schuim zou kunnen gebruikt zijn:

    • de brandweerkazerne (Désiré De Bodtkaai 3),
    • het oefenterrein van de brandweer (op het einde van de Fabrieksstraat),
    • het oefenterrein van de brandweer (op het recylageprark van Ninove, Pamelstraat-Oost),
    • de terreinen van La Lorraine (Elisabethlaan 143),
    • de terreinen van de voormalige Jacobs-site (Mallaarstraat 11),
    • de terreinen van het voormalige Bellona Patis (Pamelstraat-Oost 430).

    Maatregelen

    De Vlaamse overheid laat momenteel deze sites onderzoeken op de aanwezigheid van PFAS.

    De omwonenden in een straal van 100 meter rondom één van deze locaties ontvangen een brief met meer uitleg.

    Burgemeester Tania De Jonge: “We beseffen, dat er heel wat bezorgdheden zijn, maar men moet weten dat dit voorzorgsmaatregelen zijn. We hopen snel resultaten te hebben van het bodemonderzoek, zodat de inwoners van de risicozone duidelijkheid hebben. Indien uit dit resultaat verontreiniging blijkt, zullen we deze inwoners ook bijstaan en begeleiden. Daaruit zal ook duidelijk zijn of een verderzetting van de maatregelen al of niet nodig is. De stad volgt dit alvast nauwgezet op.”

    Info: OVAM – PFAS.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons