Oplossing in zicht voor verenigingswerk in 2022

    25 december 2021

    NINOVE – Burgemeester en federaal volksvertegenwoordiger Tania De Jonge (Open VLD) vroeg minister voor sociale zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit) naar de regeling voor het verenigingswerk in 2022.

    Het huidige systeem loopt af op het einde van dit jaar en er ligt nog altijd geen wetsontwerp op tafel met een definitieve oplossing.

    Verenigingswerker

    “Het maatschappelijk belang van deze regeling is nochtans ontzettend groot”, aldus Tania De Jonge. “Het gaat om duizenden lesgevers, trainers, enzovoort. Zij zijn wekelijks op post om honderdduizenden kinderen en volwassenen een kwalitatieve opleiding of begeleiding te geven. Verenigingswerkers houden mee het verenigingswerk levend.”

    In december 2020 had het parlement haar wetsvoorstel goedgekeurd.

    “Dit zorgde voor een arbeidsrechtelijke en sociale bescherming van de verenigingswerker. Deze mag naast de gewone job nog maximaal € 6.000 per jaar bijverdienen, zonder al te veel bijkomende administratieve lasten en belastingen. Niet voor de verenigingswerker en niet voor de vereniging.”

    Die taken werden voorheen vaak in het zwart uitgevoerd en vergoed.

    “De nieuwe regeling viel in de smaak: de sportsector en de culturele sector maken er massaal gebruik om bijvoorbeeld hun trainers, jeugdsportcoördinatoren, dirigenten of toneelregisseurs te vergoeden.”

    Soepel

    Die regeling was voor één jaar van toepassing. De regering zou tegen het eind van 2021 met een definitieve oplossing komen, op basis van art 17 van de wetgeving op de rijks-sociale zekerheid (RSZ).

    “Het standpunt van Open VLD is altijd duidelijk geweest. We willen, dat het verenigingswerk een soepel instrument blijft, zonder onhaalbare eisen of extra belastingen voor de verenigingen en de verenigingswerker. Het gaat tenslotte niet om een vaste job. Die regeling moet op tijd komen, zodat iedereen op het terrein zich kan voorbereiden. Ik had een voorstel klaar om die regeling desnoods te verlengen om de regering meer tijd te geven.”

    Garantie

    Ze vroeg de minister of hij kon garanderen, dat de verenigingen en de verenigingswerkers zich geen zorgen moeten maken en dat er een regeling komt tegen 1 januari 2022.

    De minister antwoordde, dat een oplossing is uitgewerkt, maar men nog wachten op het advies van de gegevensbeschermingsautoriteit. Hij garandeerde wel dat de verenigingswerkers tegen 1 januari een oplossing zullen hebben en de regeling zullen gebruiken met terugwerkende kracht.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons