Afscheid van Robert Van Opdenbosch (Robvanop)

  04 januari 2024

  NINOVE – Wij vernemen het overlijden van Robert Van Opdenbosch, woensdag 3 januari 2024 in Aalst, enkele dagen voor zijn verjaardag.

  Robert (09/01/1947), of Robvanop zoals hij beter is gekend, was al vanaf zijn jonge jaren gefascineerd door de fotografie en evolueerde mee met de technieken en de filmapparatuur.

  Carnaval

  Tijdens carnaval Ninove liep je hem steevast tegen het lijf. Van de prinsaanstelling over de machtsoverdracht, de stoet en de wortelverbranding: hij legde alles op beeld vast om er een film van te maken, die voor veel carnavalisten een mooie herinnering vormde aan de carnavalsevenementen.

  Robert was 13 jaar toen de carnavalsstoet in 1960 de eerste keer door Ninove trok. Hij is opgegroeid in Meerbeke en maakte vanaf 1976 deel uit van het actiecomité rond Don Kuiper. Nadien stond carnaval voor hem even op een laag pitje, maar samen met Jacqueline bleef hij wel elk jaar de prinsaanstelling in Ninove bijwonen.

  Hij bracht in 2004 op eigen initiatief die prinsaanstelling in beeld. Vanaf 2012 maakte hij op vraag van de Karnavalraad elk jaar steevast een compilatiefilm van alle officiële carnavalsactiviteiten in Ninove. Zijn hoofddoel was eigenlijk om een prachtig cadeau te kunnen schenken aan de prins.

  Die hobby combineerde hij aanvankelijk met zijn job als topograaf bij de spoorwegen. Sinds zijn pensioen kon hij zich daar helemaal op concentreren. Hij hield er ook aan om alles zelf in handen te hebben: filmen, monteren en het ontwerpen van de dvd-hoes. Zo werden de films van Robert collectoritems voor de fervente carnavalisten.

  Als erkenning voor zijn werk werd hij vorig jaar ere-raadslid van de Koninklijke Karnavalraad, een titel die slechts uitzonderlijk wordt toegekend.

  Optimist

  De Meerbekenaar was daarnaast ook lid van de koninklijke harmonie Sinte-Cecilia en hield ervan om muziek te spelen in een groot gezelschap of zomaar met enkele vrienden. Zij herinneren zich Robert als een minzame mens en een eeuwige optimist. Een knutselaar ook, een man met praktisch verstand, die bijvoorbeeld nog plannen had om de woning van een vriend te renoveren.

  Aan plannen ontbrak het hem niet, ook niet voor de verfilming en de promotie van de carnavalsstoet op 18 februari. Hij wou dit blijven doen, zolang zijn gezondheid het hem toeliet.

  Dat plan zal Robert niet meer kunnen voltooien. Hij overleed woensdagmiddag 3 januari in Aalst.

  We wensen zijn familie en de vele vrienden sterkte toe, die ze kunnen putten uit de goede herinneringen aan Robvanop.

  MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons