“Al dreigen zij zijn vrijheid met kluisters en geschreeuw”

    03 november 2022

    NINOVE – De stad zal op de 11-juli-vieringen voortaan altijd het Vlaams volkslied laten weerklinken, zoals dat ook decretaal is verplicht. De gouverneur van Oost-Vlaanderen had het stadsbestuur daarvoor op de vingers getikt.

    De aanleiding voor die reprimande was een anonieme klacht bij het Agentschap Binnenlands Bestuur na de 11-juliviering dit jaar. Er was geen feestrede noch Vlaams volkslied en de vlag van de Vlaamse gemeenschap hing omgekeerd.

    Feest

    Burgemeester Tania De Jonge (Open Vld): “Het zou getuigen van weinig respect vanwege de burgemeester of de bevoegde schepen. Ik herinner mij uit mijn beginjaren als schepen de officiële 11 julivieringen: een feestrede met het Vlaamse volkslied, waar haast geen volk naartoe kwam. Toen hebben wij beslist om op 11 juli elke keer een mooi Vlaams feestprogramma aan te bieden aan de Ninovieters. Op de viering dit jaar, waarop ik ook aanwezig was, was veel volk afgekomen.”

    De gouverneur vond de klacht gedeeltelijk gegrond: er is geen Vlaams volkslied gespeeld, zoals wettelijk is bepaald (rondzendbrief VR 2015/37).

    “We zullen in de toekomst het Vlaams volkslied spelen, maar hadden het toen niet opgelegd aan de muziekgroepen om hun artistieke vrijheid niet aan te tasten.” Ze hoopte, dat dan ook meer gemeenteraadsleden op de 11 julivieringen zouden aanwezig zijn. “Ik kon ze op een hand tellen.”

    Beiaard

    Schepen voor cultuur Henri Evenepoel (Open Vld) was met 11 juli dit jaar in het buitenland en had achteraf die klacht vernomen. Ook hij vond de vieringen de afgelopen jaren een grote verbetering ten aanzien van de “slaapverwekkende lezingen in De Plomblom vroeger.”

    Hij beloofde eveneens de verplichting van het spelen van de Vlaamse hymne na te komen “op een manier, die gepast zal zijn, bijvoorbeeld op de beiaard. Maar als je artiesten uitnodigt, moet je hen toch enige artistieke vrijheid toelaten. Een goeie groep opleggen om de Vlaamse Leeuw te spelen zullen wij niet doen.”

    Ondersteboven

    Voor Karolien De Roose (N-VA) was dit punt te belangrijk om het zomaar blauw blauw te laten.

    “Het evenement op De Graanmarkt was inderdaad zeer geslaagd, met heel veel volk. Maar daarover gaat het hier niet. Er zijn nu eenmaal de decretale verplichtingen voor de officiële 11 juliviering. Op de Graanmarkt hingen zelfs twee leeuwenvlaggen: een was weggestopt in een boompje en de andere hing ondersteboven aan een partytent van de stad. We hebben de indruk, dat dit geen vergissing was, maar doelbewuste provocatie. Pas na ons protest is die recht gehangen, onder applaus van het publiek. Het is niet de eerste keer trouwens: bij de opening van De Liberale Kring was er ook geen plaats voor de Vlaamse Leeuw, nochtans decretaal verplicht.”

    Integriteit

    Dat er geen Vlaams volkslied op de 11 juliviering is gespeeld was dus een duidelijke fout. Maar daarmee was voor De Roose de kous niet af.

    “Wat mij vooral stoort is het antwoord van het stadsbestuur aan de gouverneur, dat de wet blijkbaar niet wenst toe te passen ‘uit respect voor de integriteit van de deelnemende muzikanten’. Een muzikant, die de Vlaamse Leeuw speelt, heeft dus geen of minstens toch de foute normen en waarden. Zijn of haar integriteit is betwistbaar. Ik voel me als Vlaming hierdoor zeer getroffen. Durft de stad dit ook zeggen, tegen muzikanten, die op 21 juli of op 11 november de Brabançonne spelen?”

    “Het is erg, dat 52 jaar nadat de wet is goedgekeurd, hierop nog overtredingen worden gemaakt”, was de conclusie van Renaat Raes (Forza Ninove). “Een burgemeester is toch bevoegd om iemand te commanderen die Vlaamse Leeuw te spelen zeker? Trouwens indertijd was er wel veel volk op die vieringen op het Twijndersplein. Het is pas nadien, dat het is afgebouwd. Triestig, ik kom er zelf ook niet meer naartoe.”

    De discussie ging nog over wat precies was bedoeld met die integriteit en de artistieke vrijheid van de optredende groepen, maar bracht geen nieuwe zoden aan de dijk.

    Volgens het ‘Groot Woordenboek der Nederlandse Taal’ is integriteit: 1. ongeschonden toestand – 2. onschendbaarheid van de soevereiniteit van een staat met betrekking tot zijn gebied – 3. rechtschapenheid, onomkoopbaarheid, probiteit (te goede trouw zijn).

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons