De stad is geen ‘goede huisvader’ voor sociale appartementen De Cooman

  23 december 2021

  NINOVE – Rudy Corijn (Forza Ninove) interpelleerde over de gebrekkige opvolging van ernstige problemen en defecten in de sociale flats van het gebouw De Cooman. Tegelijk wou hij weten hoe het zit met de verkoop ervan aan een sociale huisvestingsmaatschappij (SHM).

  “Sedert 2020 zijn er ernstige problemen en defecten met de parlofonie in het gebouw De Cooman”, aldus Corijn tijdens de gemeenteraad van 13 december. “Waarom laat de herstelling maanden op zich wachten? Blijkbaar zijn er ook problemen met de deur achteraan in het gebouw, waardoor derden toegang hebben tot het gebouw. Dat leidt tot een sterk onveiligheidsgevoel bij de bewoners.”

  En dus ook hier de vraag naar de herstelling van het probleem.

  Herstelling

  De parlofonieproblemen zouden zijn ontstaan bij de nieuwbouw door de SHM Denderstreek, gaf de schepen voor patrimonium Joost Arents (Onafh.) als oorzaak aan. “Een herstelling bood geen garantie, dat hiermee de problemen zouden zijn opgelost. Een nieuwe installatie door een firma is pas deze week kunnen starten wegens leveringsproblemen van materiaal.”

  Aan de buitendeur waren al meerdere herstellingen uitgevoerd. Hier is volgens de schepen sprake van vandalisme en is besloten een bewakingscamera te installeren.

  Verkoop

  Maar zowel de schepen voor sociale zaken Veerle Cosyns (Samen) als burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) waren het er over eens: de verhuur van woningen is niet de kerntaak van de stad. De verkoop aan een SHM drong zich op.

  Schepen Cosyns sloeg een mea culpa: “We zouden die flats als een goede huisvader moeten beheren, maar we laten steken vallen en ik voel me wel wat beschaamd.”

  De verkoop is dus dringend, maar het bod van de SHW Ninove Welzijn lag lager dan de schattingsprijs. Misschien is de SHW Denderstreek een betere kandidaat-overnemer.

  Voorschotten

  De bijkomende vraag van Corijn om de bewoners (drie)maandelijkse voorschotten te laten betalen op hun jaarlijkse waterfactuur, kon niet op veel enthousiasme rekenen.

  Volgens schepen Cosyns zien de bewoners dit zelf niet zitten, maar ze wou het hen nog eens voorleggen. Het zou wel een bijkomende administratieve last voor de diensten betekenen.

  Blijkbaar is het moeilijk om de verschillende stadsdiensten te laten samenwerken. Als velen verantwoordelijk zijn, is niemand verantwoordelijk.

  “Een toonbeeld van een gebrekkige interne communicatie en onzorgvuldig beheer; en dat voor een stad van bijna 40.000 inwoners”, concludeerde Rudy Corijn.

  MLI

   

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons