Debat over maatregelen in de strijd tegen de corona-crisis

    24 april 2020

    NINOVE – Op de virtuele gemeenteraad van 23 april ging uiteraard veel aandacht naar de corona-crisis. De oppositie had vragen bij de maatregelen van het stadsbestuur. Op basis van de antwoorden door de burgemeester en alle schepenen zijn deze niet min. Al kon die opsomming de oppositie niet overtuigen.

    “De stad communiceerde over een noodfonds van € 1 miljoen”, aldus Ilse Mafroot (Forza Ninove), “maar niet over de concrete maatregelen. Zowel de middenstand als de burgers vragen meer duidelijkheid.”
    Het leek haar alsof het stadsbestuur in een winterslaap was gedommeld.

    Zij wou dus vernemen wat de stad concreet plant en voornamelijk in verband met de gemeentelijke heffingen voor handelaars, verenigingen en burgers. “Belangrijk om over na te denken, is de economische toestand na de crisis, wanneer de handelszaken en horeca terug mogen openen. Welke relancemaatregelen zal de stad nemen? Is de stad bereid om na de crisis gratis parkeren toe te staan in de handelskern? Hoe zal de stad de relancemaatregelen communiceren?”

    Ook Karolien De Roose (N-VA) wou klaarheid over de maatregelen. “Op 14 maart heeft N-VA Ninove zelf een voorstel gedaan van 10 maatregelen om de getroffen Ninoofse handelaars, maar ook de vele verenigingen te steunen. Begin april vernamen wij in de lokale pers dat het Ninoofse stadsbestuur een noodfonds van € 1 miljoen zou oprichten.”

    En dus wou ze weten welke concrete maatregelen het stadsbestuur formeel al had bepaald om burgers, handelaars en verenigingen te ondersteunen? “Waarom is dit, ondanks de aankondiging in de pers een maand geleden, niet geagendeerd op deze gemeenteraad?”

    Reactie

    Bij monde van de burgemeester en de schepenen, gaf het stadsbestuur een uitgebreid overzicht van de maatregelen, die ze per departement hadden genomen of van plan waren te nemen. Die lijst oogt indrukwekkend, maar kon de oppositie toch niet vermurwen.

    Het Ninoofse schepencollege reageerde een dag later uiterst gepikeerd, vooral op de ‘winterslaap-uitspraak’ van Ilse Malfroot. Voor burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) is die uitlating een kaakslag voor het personeel. “Het schepencollege kwam de afgelopen weken drie keer per week samen om de crisis op te volgen en kon daarbij maximaal op de stadsdiensten rekenen. Onze mensen hebben gedurende weken dubbele shiften gedraaid of onder grote stress moeten werken. Alle diensten hebben elk op hun manier hulp aangeboden om deze crisis het hoofd te bieden. Het zal wellicht niet zo bedoeld zijn, maar ik vind de uitspraak volstrekt ongepast.”

    Schepen voor sociale zaken Veerle Cosyns (Samen) beklemtoont, dat de crisis ook mentaal diepe wonden aan het slaan is. “De voorbije weken is er dan ook enorm veel energie gegaan naar het menselijke aspect. Onze medewerkers belden niet minder dan 4.000 inwoners op om te informeren of ze hulp nodig hadden. Er is een boodschappendienst opgezet, solidariteitsinitiatieven zijn gestroomlijnd. Collega Arents vroeg juffen en meesters om contact op te nemen met de ouders van elk kind. Het zijn kleine dingen waar veel tijd in kruipt, maar die enorm belangrijk zijn.”

    Ook op financieel vlak heeft de stad niet stilgestaan. Schepen van lokale economie Alain Triest (Open VLD): “De bezetting van de dienst is verdubbeld om de informatiedoorstroming voor de lokale handelaars en bedrijven van de corona-maatregelen te garanderen. Dat we € 1 miljoen vrijmaken voor de aanpak van deze crisis is ook geen loze belofte. Alle diensten kregen de formele opdracht om dat budget bij elkaar te zoeken. Maar we gaan niet als een wilde weldoener blind geld in het rond strooien. We willen dat de steun terechtkomt bij diegene, die het echt nodig heeft. We brengen in kaart welke sectoren het hardst getroffen zijn en zullen op basis daarvan maatregelen treffen. Dat kan pas als we zicht hebben op de impact van de crisis per sector.”

    Info: de hele discussie kan je herbekijken op Ninofmedia.tv.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons