Een tussentijdse analyse van de legislatuur 2019-2024 – De corona-aanpak

    12 februari 2022

    NINOVE – De huidige bestuurscoalitie is begonnen aan de tweede helft van haar bestuurstermijn van 6 jaar. Wij vroegen de fractieleiders van de partijen in de Ninoofse gemeenteraad om een tussentijdse evaluatie.

    Elke fractie gaf ons haar eigen kijk op de afgelopen drie jaar en een vooruitblik naar de komende drie jaar. Vandaag: de aanpak van de corona-crisis.

    Open VLD – Stijn Vander Elst

    Sterktes

    Het stadsbestuur handelde daadkrachtig om de impact van de covid-pandemie op lokaal niveau in te perken. Binnen onze eigen mogelijkheden hebben we sterke inspanningen geleverd.

    In het voorjaar van 2020 is een eerste pakket steunmaatregelen genomen ten belope van € 1 miljoen. Daarmee wilden we zowel op economisch als op sociaal vlak de negatieve gevolgen voor de burgers, ondernemers en sociaal kwetsbaren maximaal beperken.

    Een jaar later kwamen we ook met een economisch relanceplan: de solidariteitsbijdragen van handelaars en de bedrijfsheffing voor de horeca zijn niet geïnd, we kenden ondersteuningspremies toe aan handelszaken, die verplicht waren om te sluiten, elk gezin kreeg een consumptiebon voor lokale handelaars.

    Samen met de artsen en de zorgverleners hebben we in een mum van tijd een testcentrum en een vaccinatiecentrum opgericht in onze stad, die schitterend werk hebben geleverd.

    Zwaktes

    Eerlijk gezegd vind ik, dat er weinig valt op te merken aan de aanpak van dit stadsbestuur. Uit een bevraging onder een kleine 1.000 burgers bleek ook, dat 70 % tevreden was met de aanpak, 80 % met de communicatie.

    Uiteraard bestaan bij iedereen een algemene frustratie en ongenoegen met betrekking tot de covid-pandemie. Iedereen is op één of andere manier getroffen en het begint heel zwaar door te wegen, ook mentaal. Vandaar dat de stad extra heeft geïnvesteerd in laagdrempelige psychosociale begeleiding voor mensen, die daaraan nood hebben.

    Opportuniteiten

    In zo’n crisisperiodes is menselijk kapitaal meer dan ooit de belangrijkste maatschappelijke troef. Onze sociale diensten bleven bereikbaar en contacteerden persoonlijk alle oudere mensen. We hebben ingezet op vrijwilligers om te helpen en te ondersteunen. Ook voor de goede werking van het vaccinatiecentrum zijn vrijwilligers cruciaal gebleken. De noodplancoördinator en onze hulp- en veiligheidsdiensten leverden eveneens schitterend werk.

    Investeren doe je niet alleen in bouwprojecten, maar ook in onze mensen zelf: de hulp- en zorgverleners, de veiligheidsdiensten, de vrijwilligers en de kwetsbaren, die afhankelijk zijn van de hulp van anderen.

    Bedreigingen

    De covid-pandemie heeft de normale beleidsagenda ernstig verstoord. Tal van projecten en initiatieven zijn terecht uitgesteld. Belangrijke dossiers raakten daardoor achterop en moeten nu met vertraging worden gerealiseerd.

    Een half jaar geleden riep ik het stadsbestuur op om terug in een hogere versnelling de dossiers op de rails te zetten, die deze meerderheid wil realiseren. 2022 en 2023 zullen scharnierjaren worden, waarin de realisatie van enkele grote projecten zal worden gestart. Hopelijk kunnen we op het einde van deze legislatuur toch resultaten zien.

    Samen – Lieven Meert

    Sterktes

    Het stadsbestuur heeft dit goed aangepakt. De maatregelen waren een goed evenwicht tussen de bescherming van de volksgezondheid en het zoveel mogelijk toelaten van sociale contacten.

    Ook de ondersteuning van de mensen, die het meest getroffen zijn, zat zeer goed. Zo was er een pakket van € 500.000 aan sociale ondersteuningsmaatregelen en € 500.000 met economische maatregelen voor zelfstandigen en KMO’s.

    Het vaccinatiecentrum was eveneens top. De vele vrijwilligers hebben echt een verschil gemaakt voor dat centrum en hebben ijzersterk werk geleverd.

    Zwaktes

    Er had nog wat meer aandacht mogen gaan naar preventie van besmettingen in de scholen. Leerkrachten en directies hebben enorm hun best gedaan, maar de overheid had meer ondersteuning moeten bieden. In de eerste plaats de Vlaamse overheid, maar ook lokaal hadden we meer kunnen doen. Bijvoorbeeld door CO2-meters of luchtreinigers voor alle scholen aan te kopen of het CLB bij te staan bij de contactopsporing in het onderwijs.

    Het zou ook  goed zou zijn om kwetsbare gezinnen meer te informeren en toe te leiden naar de zelftests, die ze voor € 1 kunnen kopen bij de apotheker.

    Opportuniteiten

    We hebben de afgelopen 2 jaar geleerd hoe belangrijk sociale contacten zijn voor ons geluk en welzijn. We zijn die wellicht ook meer gaan waarderen.

    Het is ook duidelijk geworden hoe afhankelijk we van elkaar zijn en hoe belangrijk het is om solidair samen te werken als je iets wilt bereiken. Het is goed, dat we het belang daarvan meer inzien.

    Als stadsbestuur moeten we hierop inspelen en de komende jaren meer in te zetten op het terug bij elkaar brengen van mensen om dat sociale weefsel te versterken.

    Bedreigingen

    De polarisering in onze samenleving is door het corona-beleid sterk toegenomen; niet alleen in Ninove, maar in heel Europa.

    Nu de acute fase van de pandemie stilaan voorbij lijkt, moeten we proberen om die kloof in de samenleving te dichten door meer oprecht naar elkaar te luisteren en elkaar proberen te begrijpen.

    N-VA – Karolien De Roose

    De corona-aanpak is geen makkelijk dossier. De verschillende visies en ideeën lopen door de partijen heen en ook voor de burgemeester zal het zeker niet altijd evident geweest zijn om onpopulaire beslissingen te nemen.

    Over de besteding van de steunmaatregelen hadden we wel terechte en onderbouwde kritiek. De geschenkbon voor alle Ninovieters schoot zijn doel compleet voorbij. Ik heb meerdere malen moeten vragen naar cijfergegevens.

    Bij 45 % van de handelaars is geen enkele bon ingediend. Bij 10 % is bijna € 200.000 van het gebruikte budget van € 310.000 omgeruild; 3 % van de handelszaken kreeg in totaal meer dan € 100.000 (33 % van het totale budget). De helft van de bonnen is uitgegeven in handelszaken, die nooit moesten sluiten, zoals apothekers, voedingswinkels en supermarkten. De Ninoofse handelaars, die verplicht moesten sluiten, vielen dus voor een groot deel uit de boot. De steun kwam terecht bij diegenen, die het niet nodig hadden of goede zaken hadden gedaan tijdens de coronacrisis.

    Ook bij een andere steunmaatregel viel een belangrijke groep uit de boot. Bijberoepers, die ook moesten sluiten, betalen in normale tijden wél gemeentelijke belastingen, maar hadden nu géén recht op de steunpremie. Mijn amendement om dit te verhelpen, heeft de meerderheid zonder debat weggestemd. Als voormalig onderneemster vind ik dit onbegrijpelijk.

    De meeste maatregelen bereikten dus hun doel niet en kwamen terecht bij diegenen die het niet nodig hadden.

    Forza Ninove – Guy D’haeseleer

    Sterkte

    Dankzij de inzet van vrijwilligers is de vaccinatiecampagne vrij goed verlopen.

    Zwaktes

    Er was een onoordeelkundige verdeling van de tegemoetkomingen, die de verschillende hogere overheden ter beschikking stelden. Daardoor vielen bepaalde groepen uit de boot

    De reorganisatie van de markt verliep chaotisch, zonder voorrang te geven aan de marktkramers, die in Ninove wonen en hier dus belastingen betalen. Bovendien werd de volledige capaciteit van de markt (met inachtneming van de corona-beperkingen) niet benut. Ook is regelmatig verkeerde informatie verspreid met betrekking tot de geldende corona-maatregelen.

    Het stadsbestuur ‘gebruikte’ de corona-pandemie om aan non-communicatie te doen; we hoorden en horen bitter weinig van de Centrumlaan 100. Dus sinds het begin van corona is er radiostilte (en dat is 2/3 van de legislatuur).

    Opportuniteiten

    Thuiswerk kan op bepaalde stadsdiensten verder worden aangehouden, voor zover de loketdiensten hier niet onder lijden.

    Bedreigingen

    Door de ‘radiostilte’ dreigen voor de oppositie een aantal voldongen feiten op te dagen, wat nefast is voor het democratisch beginsel.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons