Een tussentijdse analyse van de legislatuur 2019-2024 – Het afvalbeleid

    09 februari 2022

    NINOVE – De huidige bestuurscoalitie is begonnen aan de tweede helft van haar bestuurstermijn van 6 jaar. Wij vroegen de fractieleiders van de partijen in de Ninoofse gemeenteraad om een tussentijdse evaluatie.

    Elke gemeenteraadsfractie gaf ons haar eigen kijk op de afgelopen drie jaar en een vooruitblik naar de komende drie jaar.

    Vandaag: het afvalbeleid.

    Forza Ninove – Guy D’haeseleer

    Sterktes

    We hebben als grootste oppositiepartij de negatieve financiële consequenties van het diftar-systeem onder de aandacht gebracht en als enige partij de invoering van dit systeem afgekeurd.

    Onder meer zal de Ninoofse bevolking ongeveer € 550.000 extra uit eigen zak moeten betalen. Dit is een verkapte belastingverhoging.

    Via onze website en facebookpagina kunnen de burgers de exacte cijfers van de diverse stijgende diftar-kosten bekijken.

    Zwaktes

    Het stadsbestuur heeft op geen enkel moment gewogen op de besluitvorming van de ILvA, niettegenstaande we de tweede grootste betaler/sponsor zijn van het werkingsgebied. Het stadsbestuur loopt slaafs aan het handje en verzaakt om de verzuchtingen van de bevolking te verdedigen. Er is een duidelijk democratische deficit qua besluitvorming.

    Opportuniteiten

    Onze fractie zal de komende jaren duidelijk kunnen maken, dat het diftar-systeem in eerste instantie een verkapte belastingverhoging is, meer dan een ecologische maatregel. Op gepaste tijdstippen zullen we uitpakken met cijfers, die geüpdatet zijn, zodat de Ninovieter ziet hoe hoog deze belastingverhoging is.

    Bedreigingen

    De vrees is er, dat ook de komende jaren het Ninoofse stadsbestuur geen enkele sturende rol zal spelen in het ILvA-beleid. Men staat erbij en kijkt ernaar! Hierdoor dreigen nog meer kostenverhogingen door de strot van de Ninoveter te worden geduwd. Bovendien stelt men nu al vast, dat het sluikstorten toeneemt.

    De oorverdovende stilte van het stadsbestuur omtrent de slotjesaffaire op de grijze containers spreekt boekdelen wat betreft de praktische onhaalbaarheid van het systeem.

    Open VLD – Stijn Vander Elst

    Sterktes

    Als meerderheid hebben we samen met de oppositie (N-VA) een regeling voor sociale correcties in de diftar-tarieven uitgewerkt. Deze correcties zijn zelfs gunstiger dan in de regeling voorheen.

    De invoering van diftar was onvermijdelijk: overal in Vlaanderen wordt overgeschakeld naar dit systeem. Ninove en Aalst hebben binnen de ILvA het langst geaarzeld: zo’n systeem is niet altijd evident in stedelijke centra met dichte bebouwing en vele appartementen. Daarom is aangedrongen op de keuze voor kleine containers en een optie voor grote gemeenschappelijke afvalcontainers. In de toekomst kunnen in bepaalde wijken of straten ondergrondse containers worden voorzien.

    Verder zetten we voluit in op de strijd tegen sluikstorten door de technische dienst (Ninove Nette Stad). Indien identiteitsgegevens worden gevonden, wordt een GAS-procedure in gang gezet, die resulteert in een GAS-boete. We zetten ook twee verplaatsbare camera’s in om hot spots in kaart te brengen. Identificatie van overtreders is hier vaak moeilijker en tijdrovend, maar we merken wel een soort afschrikeffect.

    Zwaktes

    Goede communicatie is cruciaal. De stad heeft op dat vlak een rol te spelen, maar inzake huisvuilophaling is de ILvA aan zet. Tijdig en transparant communiceren en informeren zijn essentieel bij grote veranderingen; bij de bevolking moet een draagvlak worden gecreëerd.

    Opportuniteiten

    Een gloednieuw recyclagepark op de bedrijvenzone Doorn-Noord lijkt een heel goede zaak, gelet op de huidige problemen met de weegbrug, de lokale verkeerssituatie en de opvangcapaciteit.

    Anderzijds moeten we inzetten op een intensieve samenwerking met de Ninoofse zwerfvuiljagers. Zij leveren schitterend werk op vrijwillige basis en dat verdient alle steun. Samen met hen kunnen we als stad de strijd tegen het zwerfvuil en het sluikstorten nog verbeteren.

    Bedreigingen

    Bij de invoering van diftar is beslist tot een evaluatie na één jaar. De bevolking wil terecht resultaten zien. Heeft de invoering van dit systeem een positief effect gehad op de hoeveelheid restafval? Laat ons daarom heel transparant zijn over de evaluatie en de resultaten van de invoering van diftar.

    Samen – Lieven Meert

    Sterktes

    De hervorming van het afvalbeheersysteem is gebaseerd op een sterk principe: mensen, die meer afval willen laten weghalen, betalen meer op basis van het gewicht.

    Het is goed, dat bij deze hervorming een aantal sociale correcties zijn aangebracht. Mensen, die het moeilijker hebben of om een specifieke reden meer afval hebben, krijgen daarvoor een zekere compensatie.

    Het geplande proefproject met een grote afvalcontainer voor aan groep woningen is zeker een pluspunt. Zo kunnen we leren of grote containers nuttig zijn om in te voeren op een aantal andere plekken.

    Zwaktes

    Elke hervorming botst op weerstand, dat is menselijk en normaal. Bovendien biedt de hervorming zeker praktische problemen: de containers zijn minder handig voor bewoners van appartementen en is er een risico op afval dumpen in andermans afvalcontainer.

    Voor een aantal mensen zal de afvalkost in totaal ook stijgen, ondanks de voorziene sociale correcties. We moeten die nadelen erkennen.

    De meerderheid had de hervorming van het systeem wat actiever mogen verdedigen en er een ambitieus verhaal van kunnen maken.

    Opportuniteiten

    We moeten proberen om een gezamenlijk project te maken: het afval per inwoner in Ninove sterk doen dalen. Vanuit verenigingen en stadsbestuur kunnen we mensen actief coachen over hoe dit te beperken. Dat is goed voor het milieu en de portemonnee van de Ninovieter.

    Bedreigingen

    Vele gezinnen hebben het financieel moeilijker door de covid-crisis, de extreme huur- en woningprijzen en recent ook de sterk toegenomen energieprijzen.

    De hervorming van het afvalbeheersysteem dreigt nog meer mensen aan te zetten om afval te dumpen: in de natuur, in andermans container of aan publieke vuilbakken. Om dit te vermijden zijn sociale correcties noodzakelijk en moeten we iedereen helpen om minder afval te moeten buiten zetten.

    N-VA – Karolien De Roose

    De N-VA fractie was de eerste om eventuele problemen en aandachtspunten met betrekking tot de diftar-containers naar de gemeenteraad te brengen. Omwille van het amateurisme en slecht beheer heeft de meerderheid dit dossier uiteindelijk meerdere keren moeten agenderen.

    De containers zorgden voor argwaan bij de burgers. Ik heb in de gemeenteraad steeds sociale correcties geëist voor mensen met uitkeringen en ‘veelgebruikers’ zoals gezinnen met kinderen of mensen met een handicap. Het oorspronkelijk N-VA-voorstel om dit in te schrijven in het retributiereglement werd weggestemd, vooral omdat het voorstel van de oppositie kwam. Uiteindelijk is dit wél gestemd door de meerderheid.

    Als je een sterk dossier hebt, moet je hier blijven op terugkomen. Vanuit de oppositie iets goedgekeurd krijgen is niet evident. Dit heel belangrijk dossier is een beduidende verwezenlijking, die vooral de zwakkeren in de maatschappij ten goede komt.

    Zie ook: Een tussentijdse analyse: inleiding.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons