Een verhaal van lusten en lasten

    28 februari 2024

    NINOVE – Bouwpromotoren moeten voor nieuwbouw op de Inghelantsite voortaan € 50/m² bruto-oppervlakte betalen op de gerealiseerde meerwaarde.

    “De Vlaamse overheid maakt het mogelijk om die meerwaarde ofwel in natura ofwel financieel te laten compenseren”, legde de schepen voor ruimtelijke ordening Katie Coppens (Samen-Vooruit) uit. “Wij gaan voor dit laatste en daarvoor is een verordening nodig. Nu geldt deze enkel voor de Inghelantsite, nadien komt er een voor het hele grondgebied. We rekenen € 50/m² bruto-oppervlakte aan, vanaf de eerste woonentiteit. Het ongunstig advies van de provincie hierover hebben wij weerlegd; ze hadden niet begrepen, dat het hier enkel ging over het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Inghelantsite.”

    Te weinig

    Jordy De Dobbeleer (Samen-Groen) vond dit bedrag te laag. “Weten we genoeg om die financiële last voldoende hoog in te schatten? Nee, we varen volkomen blind. Aan dat bedrag komen we voor 94 wooneenheden net niet aan € 600.000. De aanleg voor de tuin kost al € 840.000. Die tuin, de aanleg van de parking en de renovatie van de Kaaischool zijn ten laste van de stad. Die financiële compensatie op een toplocatie ligt te laag, want de stad brengt 2/3 van de grond in en de privé maakt de meeste winst.”

    Rudy Corijn (Forza Ninove) had eveneens bedenkingen bij het dossier. “Ik mankeer hier een financiële visie van de stad. In het dossier steekt ook geen verslag van het overleg met de prive-eigenaars, waarbij die € 50 is overeengekomen. De kritiek van de bestendige deputatie is echt niet weerlegd. Wat met de vergunningen, ook voor de ondergrondse parking, binnen het overstromingsgebied? Blijkbaar zit de Inghelantsite niet in het Denderplan.”

    Compensatie

    De rekensom van De Dobbeleer klopte niet volgens schepen voor lokale economie Alain Triest (Open Vld). “Op de hele site komen 180 appartementen, dus meer dan € 1 miljoen aan compensatie. De privé draagt de wegenis over aan de stad, ter waarde van ± € 600.000. Voor het Abdijplein krijgt de stad niets in ruil. Die zogenaamde megawinsten van de investeerders volstaan amper om van de banken de noodzakelijke leningen te krijgen. We hebben goed gekeken hoe zwaar die last is voor de ontwikkelaar, die de gemiddelde € 6.000 per wooneenheid zal doorrekenen aan de koper of de huurder. We realiseren daar wel een meerwaarde voor de appartementen met de stadstuin. Ook voor Ninove trouwens door meer inkomsten aan onroerende voorheffing, belastingen en meer klanten voor het kernwinkelgebied.”

    Ook Michel Casteur (Open Vld), Wouter Vande Winkel (Samen-Groen) Guy D’haeseleer (Forza Ninove), Stijn Vander Elst (Open Vld) en Tanja De Jonge (Open Vld) brachten nog argumenten aan tijdens de daaropvolgende discussie.

    De stemming was voorspelbaar: de meerderheid keurde de verordening goed (15), de oppositie van Forza en de twee Groen-raadsleden onthielden zich (16).

    En daarna kon de Paardeveld-discussie losbarsten.

    Info: lees ook ‘Hommeles aan de Centrumlaan’.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons