Een verloederd pand naast een mooi gerenoveerde Liberale Kring

    30 oktober 2021

    NINOVE – “Een schandvlek en gevaarlijk”, zo omschreef Karolien De Roose het verkrottend pand naast de Liberale Kring in de Dreefstraat. Of de stad daar eindelijk een definitieve oplossing voor heeft, wou ze weten tijdens de gemeenteraad van 25 oktober.

    “Zowel in 2020 als in 2021, vroeg ik schriftelijk naar de toekomstplannen van de stad met het leegstaand pand naast de Liberale Kring. Alhoewel de gemeenteraad het principe tot verkoop ervan al op 1 april (sic) 2014 goedkeurde, is het gebouw nog altijd niet verkocht.”

    Verkrotting

    Ze hekelde de verkrotting van dat pand.

    “Tot voor kort waaiden de gescheurde gordijnen door de gebroken ramen. Aangezien er zelfs brokstukken van het gebouw vielen, zijn er tijdelijk nadarhekken rond geplaatst. De gebroken ramen werden intussen dichtgemaakt met houten platen.”

    Dus vroeg ze naar de concrete plannen met dit krot: verkopen of een andere bestemming geven?

    Iconisch

    “Aanvankelijk wilden wij het pand aan de Dreefstraat 18 verkopen”, aldus cultuurschepen Henri Evenepoel (Open VLD), in de voorgaande coalitie bevoegd voor patrimonium. “De achterbouw is afgebroken en aan de kant Vestbarm was over de volledige breedte een meergezinsproject gepland. Maar begin 2021 zagen we, dat de achtergevel van de Liberale Kring en de tuin al even iconisch waren als de voorgevel. Dus lieten we de idee voor een volledige nieuwbouw kant Vestbarm vallen. Het zal een kleinere bouw zijn in de stijl van de Liberale Kring, dus ook met een kleinere verkoopprijs.”

    Ook burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) gaf bijkomende uitleg: “Met Solva en de dienst ruimtelijke ordening hebben we nagegaan hoe dit pand te vermarkten. Ofwel verkopen aan de aanpalende eigenaar ofwel via een openbare verkoop op onze voorwaarden qua bouwstijl. We zullen met het schepencollege vrij snel beslissen en het eind dit jaar nog op de gemeenteraad brengen.”

    Treuzelen

    Uiteindelijk mocht ook de echte schepen voor patrimonium nog iets zeggen.

    “We zijn er dus met Solva mee bezig” concludeerde Joost Arents (Onafh.). “Het schepencollege zal kiezen en er hopelijk eind november op de gemeenteraad mee komen. Het is dus nogal kort door de bocht om te beweren, dat wij hiermee hebben getreuzeld.”

    Daarmee alludeerde hij op een eerder N-VA-persbericht, waarin hij was op de korrel genomen door zijn voormalige partijgenoten.

    De antwoorden van het stadsbestuur konden Karolien De Roose niet vermurwen.

    “Terug de Solva-oplossing als iets niet vooruitgaat. Het wordt echt gênant. Mooie projecten, ja, maar het ging over het gebouw vooraan in de Dreefstraat. Niet treuzelen? Het staat al heel lang te verkommeren.”

    Ze zegde uit te kijken naar de gemeenteraad van november, 2021 uiteraard.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons