Financieschepen moet nog maar eens haar huiswerk overdoen

    16 February 2023

    NINOVE – Het reglement voor leningen aan verenigingen weerstond de kritiek van de oppositie niet. Schepen Katie Coppens (Samen) zag zich genoodzaakt om tijdens de gemeenteraad van 13 februari haar voorstel in te trekken.

    Aanvankelijk was er geen vuiltje aan de lucht voor de schepen. “We hadden tot nog toe geen reglement om leningen aan verenigingen toe te kennen, ook al doen we dat wel. En dus stellen we ons nu in regel.”

    Zij gaf een summier overzicht van de criteria van een dergelijke lening van maximaal € 250.000, aan 0 of 1 %, terug te betalen op 10 jaar. Toch kon haar uitleg de oppositie niet overtuigen.

    Opmerkingen

    “Uw toelichting tijdens de voorbereidende commissie was gênant”, vond Karolien De Roose (N-VA). “U bent niet tegemoet gekomen aan de fundamentele opmerkingen van collega Dany Goessens (Forza Ninove).”

    Zij somde deze nogmaals op: noch het doel van die leningen, noch de toekenningscriteria, noch de samenstelling van de adviescommissie, noch de intrestvoet waren duidelijk gestipuleerd. Bovendien was er kans op een beoordeling ‘à la tête du client’.

    Dierenasiel

    De schepen vond dat zij alles groter maakte dan bedoeld. “Het is geen reglement om altijd te gebruiken, eerder bij uitzondering. We zijn geen bank en willen die lening heel af en toe verlenen als ondersteuning. Concreet gaat het om het Dierenasiel Ninove, waarvoor we in maart een overeenkomst op de raad brengen.” Zij probeerde ook nog een aantal bezwaren te weerleggen.

    Uit het daaropvolgend debat bleek, dat niemand tegen de steun aan het Dierenasiel Ninove was. Maar het reglement bleef voor de oppositie teveel nattevingerwerk, dat de deur openzette voor willekeur. Een reglement is geen vodje papier.

    Hoe krampachtig de schepen ook haar reglement verdedigde, het lukte haar niet om overtuigend over te komen. Vanuit de meerderheid voelde trouwens niemand zich geroepen om haar bij te springen.

    Compromis

    Gemeenteraadsvoorzitter Dirk Vanderpoorten (Open Vld) stelde als ervaren onderhandelaar een compromis voor: “De nood van het Dierenasiel is hoog en niemand is tegen de steun. Doe dus een poging om dit reglement helemaal uit te klaren. We brengen het dan op de volgende gemeenteraad van maart, gevolgd door de overeenkomst.”

    Daarin kon iedereen zich vinden; de schepen trok weliswaar een gezicht als een oorwurm.

    Het is immers al de tweede keer, dat zij een dossier moet uitstellen omwille van onduidelijkheden en/of fouten. Vorige maand was dat het geval met de concessieovereenkomst met het parkeerbedrijf OPC.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons