Geen steun voor vestigingspremie beginnende huisartsen

    04 april 2024

    NINOVE – Het voorstel van Karolien De Roose( (N-VA) kon tijdens de gemeenteraad van 25 maart alleen rekenen op de steun van Michel Casteur (Open Vld).

    Het N-VA-raadslid had voorafgaand aan de gemeenteraad haar voorstel al uit de doeken gedaan via een persmededeling. Ze voegde er tijdens de raadszitting nog een aantal elementen aan toe.

    “De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) heeft zelf enkele voorstellen geformuleerd: gratis gemeentelijke infrastructuur, een maandelijkse premie tijdens de studies, vrijstelling van gemeentebelasting, een secretariaatsmedewerker en een vestigingspremie. Die laatste kan oplopen tot € 50.000 in sommige steden, maar voor Ninove lijkt € 25.000 al een goed begin.”

    “Het huisartsentekort houdt ons al lang bezig”, aldus de schepen voor sociale zaken Veerle Cosyns (Samen-CD&V). In een zeer breed uitgesponnen betoog somde ze de verschillende initiatieven op, die in Ninove de afgelopen jaren zijn genomen. Daaronder de nieuwe huisartsenpost Dokter9400, sinds 12 februari.

    Geen premie

    “Volgens de Ninoofse huisartsenkring kan een vestigingspremie helpen, maar is die niet doorslaggevend en dreigt zelfs gevaar voor opbod. Een gebouw met een ingerichte bureauruimte voor een multidisciplinair team zou wel zinvol zijn. Het is trouwens niet enkel een huisartsenprobleem, maar ook van andere zorgverstrekkers.”

    Vanuit de meerderheid kwam alvast geen steun voor het premievoorstel wegens goedkoop electoraal (op Vlaams niveau afgeschaft omdat die premie geen succes bleek), geen wondermiddel en/of te duur voor Ninove, dat het geld maar 1 keer kan uitgeven.

    Alleen Michel Casteur had, vanuit zijn eigen recente persoonlijke ervaring, appreciatie voor het voorstel van De Roose: “We moeten dat steunen, hoe minimaal de verbetering ook mag zijn.”

    Dat volgens het N-VA-raadslid “de stad wel € 2 miljoen had overgehad voor een nutteloze steeg”, kon geen enkel ander raadslid over de streep trekken.

    Info: Dokter9400.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons