Gouverneur vernietigt voortijdige verhoging opvangkosten in stedelijke basisscholen – Nieuwe versie

    09 november 2023

    NINOVE – De stad mocht de verhoging van de tarieven voor ochtend- en avondopvang in haar basisscholen niet vanaf 1 september aanrekenen. De N-VA vraagt, dat het stadsbestuur de onterecht geïnde retributie terugstort aan de ouders. Dat zou niet nodig zijn, aangezien nog geen enkele retributie is aangerekend.

    Karolien De Roose (N-VA) merkte tijdens de gemeenteraad van 18 september 2023 op, dat de gemeentescholen de verhoging van de retributie voor ochtend- en avondopvang al toepasten sinds 1 september. De gemeenteraad had dit reglement echter nog niet goedgekeurd.

    Klacht

    “Ik had aangekondigd klacht te zullen indienen bij de gouverneur en de vernietiging te vragen omdat dergelijke retroactieve inwerkingtreding niet mogelijk is voor retributies. Mijn suggestie om het reglement tijdens de gemeenteraad alsnog aan te passen via een amendement is niet gevolgd door de schepen voor onderwijs Joost Arents (Onafh.) en de schepen voor financiën Katie Coppens (Samen).”

    Samen met de voorzitter van de N-VA Ninove Steven Vanden Berghe diende zij eind september een klacht in bij de gouverneur via het Agentschap Binnenlands Bestuur. Zij vroegen de vernietiging van het retributiereglement wegens een flagrante inbreuk op de Grondwet en het Decreet Lokaal Bestuur.

    Onterecht

    Het Agentschap Binnenlands Bestuur heeft ondertussen de klacht gegrond verklaard. Uit de beslissing van de Oost-Vlaamse gouverneur Carina Van Cauter, blijkt dat “de aanpassing van de tarieven van het remgeld door het gemeenteraadsbesluit werd voorzien vanaf 1 september, met andere woorden met terugwerkende kracht. Dit is in strijd met artikel 190 van de Grondwet en artikel 288 van het Decreet over het Lokaal Bestuur”.

    Steven Vanden Berghe vraagt, dat het stadsbestuur onrechtmatig geïnde retributies spontaan terugstort aan de ouders of compenseert bij de eerstvolgende schoolafrekening. “De N-VA Ninove zal dit dossier blijven opvolgen en in de toekomst nog klachten indienen indien het stadsbestuur geen rekening houdt met terechte opmerkingen en suggesties.”

    Geen bijdrage

    Inmiddels reageerde schepen voor onderwijs Joost Arents (Onafh.): “Die informatie is niet correct. Er is nog geen nog geen enkele bijdrage voor opvang/toezicht aan ouders aangerekend. De klacht van de N-VA was wel gegrond, maar de beslissing van de gemeenteraad is niet vernietigd. Enkel de terugwerkende kracht is ongedaan gemaakt. De directeurs van de stedelijke basisscholen zijn zeer misnoegd over de insinuatie van de N-VA over het compenseren of terugstorten. Dit is niet aan de orde. De stad heeft de beslissing van het Agentschap Binnenlands Bestuur afgewacht.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons